Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2017 21:10 - Мистика в изобразителното изкуство !
Автор: born Категория: Изкуство   
Прочетен: 1714 Коментари: 9 Гласове:
10

Последна промяна: 06.11.2017 21:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Картината скромно виси без рамка в един от магазините на Виница. «Жена под дъжда» – струва 500 долара. Както заявяват продавачите, картината е закупувана вече три пъти и след това са я връщали. Клиентите обясняват, че жената, изобразена на картината, им се присънва. А някои от зрителите даже казват, като че ли познават тази дама, но откъде – не могат да си спомнят. И всеки, който поне веднъж е погледнал в белите й очи, завинаги не може да се отърве от усещането за дъждовен ден, мъртвешка тишина, неосъзната тревога и страх.


Откъде се е появила тази необикновена картина ? Авторът й е виницката художничка Светлана Телец. «През 1996 год. завършвах Одесския художествен университет им. Грекова, – си спомня авторката Светлана. – И в продължение на година преди създаването на картината «Жена под дъжда» през цялото това време ми се струваше, че някой постоянно ме наблюдава. Стараех се да се откъсна от това натрапчиво видение и един ден- съвсем не дъждовен- седях пред чистото платно  и си мислех какво да рисувам. И изведнъж видях съвсем ясно силуета на жена,  лицето й, цветове, оттенъци... В един миг фиксирах всички детайли на образа. Основното нарисувах бързо и веднага – за пет часа се справих, като през цялото време имах усещането, че някой води ръката ми.А след това още цял месец дорисувах детайлите».

Пристигнала във Виница, Светлана изложила картината в местната художествена галерия. Към нея през цялото време на експонирането подхождали ценители на изкуството и споделяли същите мисли, които я спохождали нея самата по време на работата по картината. «Интересно бе да се наблюдава – казва художничката – доколко точно е възможно да се  материализира мисъл и да се внуши на други хора».

Преди няколко години се появила първата клиентка. Самотна бизнесдама дълго обхождала  залата, разглеждала картините. Купила «Жената» и си я окачила  в спалнята. След две седмици в квартирата на Светлана се позвънило през нощта: «Моля Ви, приберете си я ! Не мога да спя. Имам усещането, че у дома има още някой ! Свалих я от стената, скрих я зад гардероба даже, но не мога да се отърва от това усещане !».

След това се появил друг купувач - млад мъж. И той не издържал дълго. Сам я донесъл на художничката. Даже парите си не искал обратно. “Присънва ми се ! – оплаквал се той. – Всяка нощ се появява като сянка и се разхожда край мен ! Започвам да се побърквам- боя се от тази картина! “

Трети купувач, узнал за лошата слава «Жената...», само се усмихнал иронично. Даже отбелязал, че лицето на зловещата дама му изглежда мило. И с него тя ще се промени и привикне. Но се лъжел. “ Отначало  не забелязвах, какви й са бели очите.” – спомня си той. ” А после те започнаха да ми се привиждат навсякъде! Започна главоболие, безпричинно безпокойство !”.

И така  «Жена под дъжда» отново се върнала при художничката. Из града се понесъл слух, че картината била проклета. Че може за една нощ да те побърка. Художничката вече и сама не се радва, че е нарисувала такова нещо. Впрочем, Светлана засега не губи надежда. Тя е на мнение, че всяка картина се появява заради някой конкретен човек. “Вярвам, че ще се намери този, за когото «Жената...» е нарисувана. Някой я търси – както и тя него”.

 

                 image

Источник: http://fishki.net/

 


Тагове:   изкуство,


Гласувай:
10



1. getmans1 - Няма никаква мистерия уикипедалов ...
06.11.2017 21:48
Няма никаква мистерия уикипедалов енциклопедисте.
Скоро цената и ще се качи неимоверно.
Няма майтап
цитирай
2. vaquero - born,
07.11.2017 00:44
Имам голяма доза съмнение да не е рекламен трик, нали няма лоша реклама, и ако имах възможност, бих се уверил лично.
цитирай
3. dedenze - Художника може да внуши много неща, добри и лоши.
07.11.2017 10:15
Тази картина е силна с лошите. Атеист съм, но тук прозира скрития дявол, нахвърлян обсебено само за 5 часа ! Внушава образ на козел, дяволски опашки, прикачена глава, неестествена грозна жена в цветовото предверие на ада. Не бих я окачил никъде, но в света има много изчадия които биха я харесали !
цитирай
4. born - Няма никаква мистерия уикипедалов ...
07.11.2017 21:41
getmans1 написа:
Няма никаква мистерия уикипедалов енциклопедисте.
Скоро цената и ще се качи неимоверно.
Няма майтап

Тези процеси са извън твоите възможности, Гетюпитеков. Само Господ знае какво ще се случи нататък. И аз донякъде като негов наместник !
ПП. И да ти отправя едно леко предупреждение да не цапаш с лепкавите си, лигави и вонливи пипала СКН.
цитирай
5. born - Имам голяма доза съмнение да не е ...
07.11.2017 21:45
vaquero написа:
Имам голяма доза съмнение да не е рекламен трик, нали няма лоша реклама, и ако имах възможност, бих се уверил лично.

Има голяма вероятност да си прав, но дори от не особено изразителното копие, което е депозирано, е видна една доста негативна визия /според мен/. Която от своя страна е възможно да предизвика ответна реакция в разглеждащия картината индивид.
цитирай
6. born - Тази картина е силна с лошите. Ат...
07.11.2017 21:47
dedenze написа:
Тази картина е силна с лошите. Атеист съм, но тук прозира скрития дявол, нахвърлян обсебено само за 5 часа ! Внушава образ на козел, дяволски опашки, прикачена глава, неестествена грозна жена в цветовото предверие на ада. Не бих я окачил никъде, но в света има много изчадия които биха я харесали !

Много добре си изразил това впечатление, което създава. Аз също не бих я окачил- особено в къщите си. Има нещо в тази картина, което не се поддава на контрол.
цитирай
7. born - В един момент на добродетелствуващ ...
07.11.2017 21:54
В един момент на добродетелствуващ алтруизъм, реших да подаря картината на питека от фърсткомента. Докато още е евтинка. Ей сега търся адреса на галерията, за да я капарирам. Един Гетюпитек няма да мръдне пред неква си картинка ! Той е смел и безумно надарен да няма халхабер от разните му там лиготии - изкуства, музики и пр.
цитирай
8. litatru - Здравей, Борн!
11.11.2017 20:15
Интелигентен човек като теб се интересува от наука, изкуство и поезия.
За тази картина нищо няма да кажа.
За художниците ще кажа, че всеки рисува това, което е в главата и в душата му, а също и това което може и което му позволява талантът. Не всеки художник може да бъде добър в пейзажите като Левитан, маринист като Айвазовски или способен като Леонардо с прочутия му портрет - Мона Лиза, чието лице е известно със скритата полуусмивка (устната ѝ от едната страна е леко усмихната, а от другата - сериозна.) Това именно лице буди приятни вълнения, настроения и възхищение. То има израз и вътрешна, и външна красота.
Академията не прави никого талантлив! Университетът - също. Талантът е вроден. При някои е повече, при друг по- малко, но най- големият талант на човек е ДОБРОТАТА!
Поздрави и с уважение - Литатру!
По картината, която си е закачил или нарисувал - ще "го познаеш"!
Поздрави и уважение - Литатру!
цитирай
9. born - Благодаря за хубавите слова, Лита !
13.11.2017 19:52
Възприемам и адмирирам всяка една дума от коментара ти и особено финалния ти пасаж за ДОБРОТАТА ! Познавал съм и познавам твърде много хора , които са "хора на изкуството" - музиканти, певци, поети, писатели, художници, артисти, режисьори, изкуствоведи и действително не си спомням нито един от тях да е бил "лош" човек. А определено всеки един от тях притежаваше /или ако трябва да се изразя точно за тези, които са все още сред нас/ притежават талант. Нещо повече , като се замисля , не мога да се сетя за човек на изкуството - престъпник ! Несъмнено съществува пряка връзка между таланта и добротата !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4591409
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031