Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2020 11:40 - КАКВО ОЗНАЧАВА ИМЕТО НА ГРАД ДАВОС. НОВ ПРОЧИТ НА ТРАКИЙСКАТА ДУМА "ДАВА" АВТОР:МИЛЕНА ВЪРБАНОВА
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 2392 Коментари: 19 Гласове:
4

Последна промяна: 26.01.2020 15:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Уважаеми приятели,съмишленици и опоненти,
С интерес проследих страстните спорове,които се разгоряха около статията на автора,пишещ под псевдонима vied .Реших да се включа,но не с коментар,а с кратка самостоятелна публикация,защото "дава" си заслужава.Даже има и рима!
  Извеждам смисъла на тракийското понятие "дава" от арамейската дума DAHVO ,която означава ЗЛАТО.За сходствата между арамейския и тракийския език съм писала достатъчно.Тъй като златото е универсално разменно средство, това обяснява и произхода на универсалния глагол ДАВАМ -  в българския и в много от арийските езици.Според мен,vied правилно се е ориентирал към значението "река" на "дава" в имената на някои тракийски градове.Въпросът е,че не всяка река може да бъде наречена "дава",а само тази,чийто води носят -"дават" - злато.Следователно логично е да заключим,че ДАВА в конкретния случай означава ЗЛАТОНОСНА РЕКА.Ето я и дешифровката на необясненото досега име на швейцарския град ДАВОС, към който наш Бойко питае такава необяснима симпатия.Тезата ми,че Давос произхожда именно от "злато" се потвърждава от факта,че алпийските реки са изключително златоносни,а също че населението на Кантон Гриджони произхожда от лигурите и ретите, за чието родство с тракийския етнос вече съм писала.
 
  Но понятието "дава" като наставка в името на тракийско селище, може и да не е свързано непременно с "река". Според мен, то означава преди всичко "ЗЛАТЕН РУДНИК" - миньорско поселение,възникнало около златната мина.И именно това е същинският смисъл на изброените от vied имена на тракийски градове.

   Вероятно първата част от названията на тези "градове" или рударски поселения,може да се обясни с различните имена на собствениците на мините или с особеностите на местностите,в които се намират рудниците. 


ВСИЧКИ АВТОРСКИ ПРАВА СА ЗАПАЗЕНИ.
ИДЕИ И ОТКЪСИ ОТ СТАТИЯТА МОГАТ ДА БЪДАТ ИЗПОЛЗВАНИ САМО С ИЗРИЧНОТО РАЗРЕШЕНИЕ И ЦИТИРАНЕ НА АВТОРА.



Гласувай:
5



1. milady - миленаа, това особено ми хареса! а ,Боко,сигур, ще копира швейц,модел))
26.01.2020 13:27
ЗЛАТОНОСНА РЕКА.Ето я и дешифровката на необясненото досега име на швейцарския град ДАВОС, към който наш Бойко питае такава необяснима симпатия.Тезата ми,че Давос произхожда именно от "злато" се потвърждава от факта,че алпийските реки са изключително златоносни,а също че населението на Кантон Гриджони произхожда от лигурите и ретите, за чието родство с тракийския етнос вече съм писала/

скоро, бях в Шейцария, сякаш съм в България, децата ми там, и внука
освен в номин.БВП )и чистотата, разлика, друга не видях..
храната, хората, природата..
даже, в манталитета, културата..подобни сме, да не кажа еднакви..
Винаги си интересна и оригинална..
благодаря,и приятелски поздрави..от мен..
Човек е там, където е..Душата му..
цитирай
2. milenavarbanova9 - КЪМ ЧИТАТЕЛИТЕ:
26.01.2020 13:30
ОЩЕ ПРЕДИ МЕСЕЦИ ПУБЛИКУВАХ СТАТИЯ В ШВЕЙЦАРСКИЯ ВЕСТНИК "CORRIERE DEL TICINO" с обяснение на някои топоними в Кантон Тичино и на по-известни швейцарски селища.В тази статия дешифрирам името на Давос като "златен рудник"( за отношението с "река" не бях се сетила, макар че - вярно е - където има залежи,има и рудници,има и реки,носещи съответния метал и пр.).
ПИША ТОВА В СЛУЧАЙ,ЧЕ НЯКОЙ "ИСТИННИК",реши да плагиатства от статията ми,както неотдавна направи един добре известен вам екземпляр.
цитирай
3. milenavarbanova9 - Благодаря,milady
26.01.2020 13:42
Швейцария наистина прави потресаващо впечатление на всички нас,свикнали с българската мръсотия и хаос.Но нито ние сме били винаги на този хал,нито те винаги са имали това благополучие и ред.Тяхното добруване изобщо не се дължи на заслуги.Но това е друга тема.
Да,населението на някои кантони - най- вече Тичино.и Гриджони по произход е близко до траките.И такъв е бил древният му език.Но аз съвсем не съм преуспяла в тая страна, емигрантът е емигрант.Душата ми е в България.
цитирай
4. milenavarbanova9 - към milady
26.01.2020 14:30
Ааа,това с Боко и швейцарският модел е добро!
Герберугите превърнаха нашата Швейцария на Балканите във вонящо сметище.Боклукът превръща всичко в боклук.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!
26.01.2020 14:39
Едностранно се развиват нещата, само аз коментирам и не винаги получавам отговори Може и да е правилно, но е необичайно за мен! Но не го намирам за лошо, например! Затова продължавам
Оригинално тълкувание, безспорно!
Като знам една дума колко значения има, понякога противоположни, не намирам за неправилно да се търсят няколко значения на наименованието...
Сега се сещам за танто за кукуриту, един от първите ми постинги, както и за " Ортото" над Слънчев бряг Как се колебаех между изгрев и зеленчукова градина Да, наистина е имало италианци на " Ортото" Отидох рано там! Иначе, минавал съм стотици пъти през мястото Изгревът, за мой късмет беше невероятен!
Нямах съмнения! Питах познат за всеки случай, имало ли е домати там, да садят? Отговори ми с въпрос- да не съм полудял?

Та, минавал съм край Давос, без Б.Б., все пак има ли следи от рудник в района Или предание някакво за мини за някакви метални руди, за добиването им, не самоза злато!?
Иначе, хвала, никога не бих се сетил за подобна връзка, признавам !
Даже далавера при нас идва от комбинацията- даре- авере А тя също е свързана с пари!Със злато!

Хубав ден!
цитирай
6. milenavarbanova9 - Благодаря,Иване,
26.01.2020 14:51
Моля те,не се засягай,понякога,когато отговаряш на мой коментар,ми се струва,че темата е изчерпана и не се нуждае от втори мой отговор и продължения.Това е нормално.Колкото до мои коментари под твоите статии, - обещавам да пиша,макар че не съм в течение на някоя тема или не се чувствам компетентна.Зная обаче,че приятелският коментар означава много за автора,така че ще пиша.От сърце ти желая приятна неделя!
цитирай
7. milenavarbanova9 - към leonleonovpom2
26.01.2020 15:40
Здравей отново,Иване,
Относно Давос: има златен рудник,добива се от старо време и други суровини.Има музей на рударското дело.
цитирай
8. didanov - Здравейте Милена
26.01.2020 23:27
гледам картата на тракийските градове на Балканите - две трети от имената с окончанието - дава се намират на север от Дунава, преброих около 20 по цялата територия на днешна Румъния, в нашите земи градове с такива имена са предимно в Дунавската равнина. Гледам и си мисля - ако наистина -дава означава злато или златна мина, как в възможно даките да са имали 20-тина златни мини, а тези на юг на Дунав и особено в големите ни планини нито една?
Също така, защо да използваме арамейска дума за злато, когато траките по нашите земи си имат собствена дума, която се е запазила до днес - залт-златъ (златен)?
Поздрави
цитирай
9. leonleonovpom2 - Е, Диляне! Карпатите са злато...
27.01.2020 00:07
Е, Диляне!
Карпатите са златоносен район, добивът на злато там е известен от античността Има и подражание, не винаги е задължително,като се добива злато, градът в близост да е свързан с добива му
Аз по- съм склонен ,че е свързано с божественото, но аргументацията на Милена е безупречна!
Ами давам на италиански е даре, оттам- дарявам на Български Ами в античността ценното за даване на ръка или даряване е ....златото
Далавера, не знам има ли я на италиански жаргон, бях писал в коментар идва от даре и авере, комбинацията им Давам- имам
Тази близост на важни думи в двата езика не е случайна За заемка е малко смешно, по- скоро насочва към общ произход на езика!
цитирай
10. didanov - здравей Леоне
27.01.2020 02:38
няма как всичките древни градове в Дакия да са били златоносни или подражателни(?????), нямаш отговор защо в Тракия е различно? Освен това траките си имат дума за злато. Виж ако -дава означава град или селище всичко си идва на мястото. В древността обикновено градовете са носели имена на личности, царе-епоними, освен това малко е объркващо град в Швейцария да има нещо общо с траките и да се ползва като аргумент. Етимологията на Давос или Давац идва от романизираното Да Вац, което е фон Вац - името на един от ай-силните родове в Алпите.
цитирай
11. milenavarbanova9 - към didanov
27.01.2020 07:34
Не съм съгласна с обяснението Ви за произхода на името Давос.То не се приема от самите швейцарци - в техните тълкувания на първо място фигурират други обяснения - от италиански произход.Но предложеното от мен,ми се струва най-удачно.
Нямам сигурен отговор на въпроса Ви защо на юг от Балкана не съществуват селища с имена "дава". Вероятно защото е било използвано друго название в аналогични случаи.
цитирай
12. milenavarbanova9 - към leonleonovpom2
27.01.2020 07:35
Иване,благодаря за защитата на моята теза и за насърчението!
цитирай
13. leonleonovpom2 - Здравей, Диляне!
27.01.2020 08:20
Това ,че не споделяме еднакви мнения, не означава, че трябва да се скараме
Това че няма градове в Тракия и Мизия на дава, нали не означава ,че няма и изобщо градове?! А зад дакийското злато, спомням си ,че гривните на Децебал,за автентичност,бяха пратени за анализ в Лувъра И оттам се произнесоха,на база дакийски златни монети,че са автентични
Античното злато не е рафинирано като настоящето и по състава му заключиха Освен това и физически го изследват Ако за направата им са използвани златни монети, те се стапят Това променя структурата на метала,която се гради с години..... И ще ги хванат-фалшификаторите Но нищо подобно не е имало!
Относно Давос, защо се чудиш Още Екатерина Велика, като прави компаративните речници е реагирала За множеството славянски названия на Запад, така ги нарича И ако се заеме да ги изброява, ще предизвика смут в учените-откъде идват?
Отговорът е прост, от келти, готи...... И показват ясно,какви са Та Давос е по- близо от Франция и Испания например Да не говорим за Италия Там Булгар директно си присъства в какво ли не Даже във фирмата" Булгари"!

Хубав ден , приятелю!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Благодаря и аз Милена!
27.01.2020 08:28
Защо да не го направя, след като усещам ,че имаш право
Ти подмина френското миз, мизансен, италианското даре-авере, дарявам-оттам, далавера, но те са в подкрепа на тезата ти в предишен постинг за серди, меди/ Медиоланум/
Някой ще каже ,какво общо има Българският с френски и италиански? Ами след като хетският е разчетен с помощта на английския,явно езиците имат много общо помежду си и говорят много!

Хубав ден, Милена!
цитирай
15. milenavarbanova9 - към leonleonovpom2
27.01.2020 09:23
Здравей,Иване,
Не,не съм подминала обясненията ти,а мисля по тях.Благодаря ти и ти желая приятен ден!
цитирай
16. didanov - да има още един опит за етимология на Давос
27.01.2020 13:46
milenavarbanova9 написа:
Не съм съгласна с обяснението Ви за произхода на името Давос.То не се приема от самите швейцарци - в техните тълкувания на първо място фигурират други обяснения - от италиански произход.Но предложеното от мен,ми се струва най-удачно.
Нямам сигурен отговор на въпроса Ви защо на юг от Балкана не съществуват селища с имена "дава". Вероятно защото е било използвано друго название в аналогични случаи.

Davos, Davaas староиталиански Tavate, означава буквално хитерланд (подбно на покрайнини или околности) или отзад. Историята на мита е, че един път след успешен лов попитали ловците къде са застреляли животните, а те посочили (местността) и казали "ей там отзад (давос)". Това за мен е доста неправдоподобо, защото историята на селището Давос или Да Вуц започва, когато барона на областта фон Вуц, разрешава на колония германоговорящи валонци през 1280 г. да се заселят в района на сегашния Давос. Близко е до ума, че името на селището носи името в чест на барона Вуц, като средновековното изписване на думата е било davozz.
И в двата случая обаче няма връзка със злато или мина, още по-малко с арамейския език.
цитирай
17. didanov - леоне в спора се ражда истината
27.01.2020 13:59
leonleonovpom2 написа:
Това ,че не споделяме еднакви мнения, не означава, че трябва да се скараме
Това че няма градове в Тракия и Мизия на дава, нали не означава ,че няма и изобщо градове?! А зад дакийското злато, спомням си ,че гривните на Децебал,за автентичност,бяха пратени за анализ в Лувъра И оттам се произнесоха,на база дакийски златни монети,че са автентични
Античното злато не е рафинирано като настоящето и по състава му заключиха Освен това и физически го изследват Ако за направата им са използвани златни монети, те се стапят Това променя структурата на метала,която се гради с години..... И ще ги хванат-фалшификаторите Но нищо подобно не е имало!
Относно Давос, защо се чудиш Още Екатерина Велика, като прави компаративните речници е реагирала За множеството славянски названия на Запад, така ги нарича И ако се заеме да ги изброява, ще предизвика смут в учените-откъде идват?
Отговорът е прост, от келти, готи...... И показват ясно,какви са Та Давос е по- близо от Франция и Испания например Да не говорим за Италия Там Булгар директно си присъства в какво ли не Даже във фирмата" Булгари"!

Хубав ден , приятелю!

има градове в нашите земи завършващи на -дава (виж на картата https://en.wikipedia/wiki/Dava_(Dacian) но те са повечето в Мизия в земите на гети и мизи, далеч от планини и злати мини. Южнотракийският вариант на селище (дава) е -пара. Все пак дакийския се обособява като самостоятелен език с времето. Златото на Декебал може да е местно, но то по никакъв начин не може да се свърже с името на градовете -дава. Освен това за по-убедителен анализ би трябвало да се разглежда не само окончанието, а цялото име на градовете. Благодаря на Милена за търпението, мисля да напиша и аз отделен постинг по темата.
цитирай
18. krumbelosvet - Ха, злат, жлат, жлът, жълт
27.01.2020 21:38
жълтият метал. Старият Гранде от романа на Балзак, обича златото, но казва "обичам жълто"...
цитирай
19. leonleonovpom2 - Здравей, Диляне
29.01.2020 09:07
Ами относно пълното значение на името, свидетелства и мястото, където са наменени гривните Името се състои от две части-едната френска-мунтяну-планина, а другата Българска-градище-Планински град
А относно Пулпудева- дева,девица, аз определено считам за божествена Че градът е Божествен!, че става дума за това!
Това за пара е интересно, като се има предвид че пар, парис означава еднакъв, равен/ ПАРитет/, бих го изтълкувал, че е равен на градовете, не непременно , ме е град И при нас беше въведено селище от градски тип
Няма еталон за имената! Причините за даването им са различни В един случай може да е една , в друг- друга
Пешера например е свързана с гръцката дума за сокол Но в нашия език смисълът се променя
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 774864
Постинги: 328
Коментари: 1804
Гласове: 1896
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031