Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2018 22:34 - Олимпийските игри в античния свят
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 9797 Коментари: 22 Гласове:
49

Последна промяна: 16.11.2018 22:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                    Съвременните олимпийски игри са взаимствани като идея от античността. В древността е имало олимпийски игри, които са се провеждали на четири години. Сега олимпийските игри се провеждат на същия период от години. За по-лесно може да се ориентираме по друг признак кога ще има Олимпиада- на високосната година. 
                   Митът за възникването на първите олимпийски игри е следния:
                 " През 884 г. пр. Хр. царят се допитал до Делфийския оракул за съвет какво трябвало да се направи, за да се спаси населението на Гърция от гражданска война и върлуващите смъртоносни болести. Било му отговорено, че трябва да се възстановят Олимпийските игри. Същата година било сключено Свещено примирие между царете на Спарта, Пиза и Елида, според което земите на Елида и град Олимпия, където се организирали игрите, се обявявили за свещени и неприкосновени."
                  Това е съгласно 
легендата за Ифит, царят на древната област Елида, намираща се на полуостров Пелопонес. В античния свят олимпийските игри са били най-престижните. И сега е така; в много спортове победата в Олимпиадата не е толкова високо оценена като парично цифрово изражение, но е престижна. В древността е имало правила на провеждане на олимпиадите и допуснати олимпийски спортове. Към края на VI век пр.Хр. в Древна Гърция се провеждат много спортни фестивали в рамките на религиозни празненства. Главните са четири, наричани „класически“: Олимпийските в Олимпия, Питийските в Делфи, Немейските в Немея и Истмийските до Коринт. Олимпийските игри са най-прочутите и най-бляскавите сред тях. Провеждат се на всеки четири години, между 6 август и 10 септември, и заемат толкова важно място в историята, че историците от късната античност започват да изчисляват времето по олимпиадите. Олимпийските игри за били едно от най-значимите събития в античността. По време на олимпиадите войните са били прекраятявани. В сегашният свят има много изключения и войните в много държави не прекъсват. През първият ден от игрите се полагали и олимпийски клетви. Тържествения ритуал се извършвал пред олтара на Зевс , като покровител на клетвите. По този случай се пренасял в жертва шопар, върху когото атлетите се заклевали да спазват правилата на игрите. Има сведения, че в противен случай хеланодиките налагали тежка глоба на нарушителя и той нямал право никога повече да участва. Всяка Олимпиада носи името на победителя в бягането, която е най-старата олимпийска дисциплина. Победителите били награждавани с венец от маслинови клонки. За гърците – участници в игрите нямало по- голяма чест от олимпийския венец, а и за зрителите това събитие представлявало огромен интерес. Отначало се разрешавало участието само на елини, свободно родени, неопетнени с кръв, върху които не тежи божие проклятие. По-късно било разрешено участието също и на македонци и римляни. Като наблюдатели се допускали и варвари, девойки и жрицата на храма до стадиона. Изисквало се е десетмесечна активна подготовка в родния град и интензивна 30-дневна тренировка в самата Олимпия. По-късно до състезанията са били допускани и състезатели от други националности. 
                 
image
               Олимпийският символ: черният цвят е на Африка, червеният на Америка, жълтият на Азия, синият на Европа и зеленият на Австралия- петте континента. Америките са две, но на Олимпиадата символът е един, а Антарктида няма население, ако не броим около 1000 души полярни изследователи и обслужващи станциите, измежду които няма спортисти. Друг олимпийски съвременен символ е олимпийския огън, който се запалва преди олимпийските игри и към откриването щафетно се предава от спортисти. 
 

              Олимпийската емблема е от пет преплетени кръга – син, черен, червен на горния ред и жълт и зелен на долния. Всеки един от тези цветове символизира петте континента, обединени в олимпийското движение. Тя може да се използва само от МОК и НОК. Емблемата е по предложение на Пиер дьо Кубертен от 1913 г., но символът за първи път се появява на игрите “Антверпен "20”.За всяка олимпиада освен петте кръга в емблемата са вплетени годината и мястото на провеждането на игрите, както и основен символ на града домакин. Олимпийският символ е една от най-разпознаваемите емблеми в света. Тя се състои от пет преплетени кръга – син, черен, червен, жълт и зелен. Символът е по предложение на френския барон Пиер дьо Кубертен, който възобновява Олимпийските игри в Атина през 1896 година, въпреки че едва представители от 14 държави участват в първото издание. Съвременните олимпийски игри са възстановени и неслучайно за първи град-домакин е избран Атина- столицата на Гърция. 

               Олимпиадата в Стокхолм през 1912 е първата, на която участват атлети от всички населени континенти: Северна Америка, Южна Америка, Африка, Евразия и Океания. Всеки един от цветовете в Олимпийският символ символизира петте континента, обединени в олимпийското движение. Олимпийският принцип е, че е важно участието, за да може да се популяризират  спортовете. Нормално е да се въвеждат нови спортове във всяка следваща олимпиада, защото всичко се изменя и развива. Сега няма как да се оставят същите спортове, които са били преди. Много от тях вече не се практикуват. В античните олимпийски и други спортни състезания е имало правила, които са се спазвали и за правилното провеждане на състезанията са съблюдавали много хора. И тогава не е било възможно да бъде по някакъв начин допуснат до участие състезател,   който не е подготвен и не отговаря на предварително зададените изисквания. В днешно време често съдийските комисии по предварително допускане и определяне на състезателите си затварят очите. Нормално е, за да може спортовете да се разпространят в по-голям гографски ареал и да се попляризират. За любителите на зимните спортове се въведоха зимни олимпийски игри, а през последните години има и параолимпийски игри за хора в неравностойно положение или казано до преди година инвалиди. Все пак им  те имат желание за изява и ако няма състезания за тях няма да получат никога шанс. В някои спортове по-голямо значение има да станеш световен или континентален шампион, отколкото олимпийски. Въпреки това много състезатели със желание участват на олимпийските форуми. Като се вземе предвид, че една състезателна кариера е от порядъка на 10-15 години, за различните спортове различно се получава един участник да се състезава на около 3-4 олимпиади, рядко на повече, като например Бьорндален. Българите също имаме участници на много олимпиади- състезателите по стрелба Таньо Киряков и Мария Грозева.  За един състезател трябва да  е участвал в годината на олимпиадата в стартове и състезания,, да бъде картотекиран и да покрие някакъв предолимпийски норматив. За различните спортове  изисквания  за допускане до олимпиадата са различни. Ако стриктно се спазват ще има държави по света, които няма как да участват и затова се намаляват и занижават понякога изискванията и условията, на които спортистите да отговарят.   Преди в старите времена едва ли са допускали някой, който не е в състояние да участва да отива и да се излага. 
               За организацията на олимпиадите в древността:     
                 Следи  се за: надзор над състезателите ; дали изпълняват условията за участие, достойно ли се държат по време на тренировките и състезанията, спазват ли законите на Елида и Олимпия.      Всички простъпки са били санкционирани; свещенодействията и церемониите по време на игрите; двудневния марш в навечерието на игрите из Елида; тържествената процесия и жертвоприношението към Зевс Хоркий в Булевтериона на кандидатите в първия ден; правилното провеждане на жребия същия ден; състезанията и излъчването на победителите следващия ден.                         
                  Заключението винаги е на
 петия ден, когато е тържественото награждаване на победителите във всички спортове. 
                   Според тълковния речник:  Олимпиада- 
Световни спортни игри, провеждани по подобие на античните, провеждани  през четири години. 
               Думата „олимпиада” означава период от четири години. Имаше го като въпрос в телевизионното състезание""Стани богат". 
                       От 660г. пр.Хр. на състезанието били допускани всички жители от континентална Гърция. А 40 години по-късно в Олимпиадите вземали участие и жителите на гръцките колонии. Известно време след започването на игрите по всички гръцки градове се разпращали вестители, за да разгласят събитието. В чест на Зевс тогава се сключвало примирие, което прекратява всички междуособни войни по време на Олимпийските игри.
                Участниците в състезанията пристигали 3-4 седмици по-рано, за да се настанят и  запознаят с обстановката и да продължат тренировките си при местни условия. 
                 Игрите започвали с жертвоприношение при олтара на Зевс. Там всички полагали олимпийската клетва – да спазват олимпийския регламент и да действат честно и достойно – първо царят на Елида, след него съдиите (първоначално 9, впоследствие 12 души), а след тях самите състезатели заедно с треньорите си и семействата си. В Олимпиадите можели да участват само гърци – пълноправни граждани, свободни по рождение и не осъждани. Религиозните предписания забранявали влизането на жени в светилището и присъствието им на игрите (правило се изключение единствено за жрицата на богиня Деметра).

След тържествено откриване на игрите започвали състезанията. Игрите откривали младежите до 18 години. Те се състезавали в следните дисциплини:

Бягане на 1 стадий (192,27м);

Бягане на 2 стадия (384,54м);

Бягане на 24 стадия (4614,48м);

Скок на дължина и височина;

Хвърляне на копие в цел и на далечина;

Мятане на диск;

Борба;

Юмручен бой;

Панкратийон – борба, в която са разрешени всякакви прийоми и схватки;

Петобой-бягане, скачене, хвърляне на копие, мятане на диск, борба.

На следващия ден в същите дисциплини се състезавали мъжете над 18 години. В последния ден се провеждало най-зрелищното състезание – надбягване с колесници.

През цялото време съдиите следели стриктно с пръчки в ръце спазването на регламента и правилата на честната игра. В случай на измама или нарушение те налагали тежки глоби на провинилия се и го отстранявали завинаги от игрите. 
                 О
сновните спортове, които ще влязат в олимпийските игри са : надбягване с колесници, борба, вид юмручен бой, бокс, наречен пугилат, бягане, хвърляне на диск или палет – тежък и кръгъл камък, изхвърлян на колкото се може по- голямо разстояние, стрелба с лък, хвърляне на копие. От тези дисциплини двубоят ще стане панкратион, а стрелбата с лък ще се замени със скока на дължина. На легендите, че спортовете, които ще бъдат по-късно включени в олимпиадите са дадени още от Омир в "Илиада" не вярвам. Мисля, че тук гърците, типично за нрава си преувеличават. Омир е живял около пет века преди началото на олимпиадите. За първите Олимпийски игри се смята, че са проведени през 776 г.пр.Хр. в чест на древногръцкия бог Зевс. Още оттогава те стават символ на световен мир. По време на игрите влиза в сила Олимпийско примирие, за да могат участниците спокойно да пътуват от родните си градове до мястото на провеждане. От спортовете сега се практикува и е олимпийски спорт хвърлянето на копие и диск,скок на дължина и височина, включени в общата дисциплина " лека атлетика", борба, различни дистанции бягане. Надбягването с колесници е било престижно състезание и за него знаем от филмите.   
 
image
               Антични спортни дисциплини, включени в олимпиадите: 

                  - Бягане:  най-старата олимпийска дисциплина. Първоначално било състезателен бяг до олтара на Зевс, където жрецът е държал факел. Победителят, като богоизбран, е имал право да запали жертвения огън. Ето защо най-стария стадион στάδιον е стигал до олтара на Зевс вътре в Алтида. По-късно стадиона постепенно се измества извън Алтида. Той е с дължина 192м 27см (мерил го е Херакъл). Стартът е нисък, от специални каменни стартови прагове за отблъскване. Бягали са по четирима (2 двойки), макар че е имало място за 12 (6 двойки). Бяга се от изток на запад, за да се достигне до олтара, който след като стадионът бил изнесен извън Алтида, е пренесен като допълнителен жертвеник на Зевс на самия стадион. Бегачите са бягали приведени, силно изнасяйки ръцете си напред и докосвайки се и отблъсквайки се от земята за ускорение. По-късно се въвежда δίαυλος (двойно бягане). Тръгва се от запад на изток, за да се свърши пак при жертвеника. Обръщането се извършва при определени повратни стълбове. На трето място е въведено дългото бягане- по 8-10-12 или 24(28) стадия в различните времена. Най-късно се въвежда бойното бягане – с оръжие и доспехи. Първоначално се е бягало в шлем, щит, наколенници, но по-късно наколенниците отпадат. Дължината му е 2 стадия. Участниците са длъжни да спазват дистанция 1м 25см. Забранено било да пречат на съперниците си по какъвто и да било начин (макар че тайно са го правели, псувайки се). Бягането било много ценено, тъй като било полезна тренировка за война. Не случайно персите са получили психологически шок според Херодот, като видели бягащата срещу тях фаланга.
               - Борба:  води се само от стойка и целта е три пъти да се свали противника на земята. Целите са се мажели със зехтин, за да се отчитат точките от полепналата прах по телата им, а не за да са хлъзгави. Често поради нечетен брой състезатели някой стига до финала без да се е борил с никого. Такъв победител се нарича έφεδρος и неговата победа е много по-ниско ценена. Тя изрично се е показвала в надписа на статуята и в епиникийте. 
               - Бокс:  целта е единият да се предаде или да не може повече да се състезава (нокаут). Боксьорите обаче е трябвало да притежават голяма сила, техника, мъжество да понасят раните. Особено се е ценил победител без видими увреждания. Състезателите увиват около дланта си тесен дълъг ремък от нещавена кожа, пропита със зехтин, която стига до 1/3 от лакътната кост, като пръстите остават свободни, за да могат да се свият в юмрук. Тренирали са със сянка и с круша. Често боксьорите са били изобразявани до неузнаваемост и са им правели много лошо изглеждащи статуи, тъй като дисциплината не е от най-ценените. 
                 - Петобой- смятали са, че това е спортът, който способства за най-хармонично развитие на тялото. Според Аристотел петобойците са най-красивите хора на Елада, тъй като те в равна степен показват и бързина, и сила. Петобоят включва:
  • * δίσκος – хвърляне на диск. Той е от бронз и теглото му варира от 1кг 350г до 1кг 750г в различните времена. Хвърлял се е от  специална площадка, оградена от три страни, като имало праг, който не е трябвало да се прекрачва (сега правилата са абсолютно същите).
  • * άλμα – скок на дължина от място. Състезателите използвали оловни, железни или каменни гирички за удължаване на скока. Вероятно скачали по пет пъти и сумата определяла победителя. Скачали под звуците на флейта.
  • Надбягване с коне и колесници-Колесниците са двуколки без ресори, със 4, а по-късно с два коня. Хиподрумът има дължина два стадия, а колесниците правели по 12 обиколки. Стартът бил сложен: колесниците се нареждали във формата на триъгълник и последните са тръгвали първи. Стартът бил даван с делфин и орел. В момента на старта делфинът започвал да потъва, а орелът – да се издига постепенно. От двете страни е имало повратни стълбове, като най-опасни били източните. Ето защо на източната страна бил олтарът на Τραξίππος - объркващ конете. Преди състезания жокеите са му принасяли жертва. Често колесниците са се обръщали върху тях, а и са следвали по много жертви, обикновено от публиката. Наградата получава собственикът на впряга, а жокеят бива удостоен само с вълнена лента - ταινία - на челото. Така веднъж жена – собственичка на конете – станала олимпийски победител и й била издигната статуя без дори тя да е стъпвала в Олимпия по време на игрите. Състезания за деца – момчета от цяла Елада се състезават, най-често в бягане и борба. Горната възрастова граница е 18 г., което много стриктно се е проверявало. Състезанията са предхождали мъжките и разстоянието било част от разстоянието, което бягат мъжете.
    Момичета само от Елида и Спарта са се състезавали в бягане, но извън Олимпийските игри, по време на празниците на Хиподамия и Хера (в кореспонденция с Пелопс и Зевс).                                                                                   Древните олимпийски игри всъщност били част от фестивал наречен Панелински игри, който включвал:

    Олимпийските игри били най-важните и най-престижните от всички и били провеждани на всеки четири години в чест на Зевс.
    Питийските игри се провеждали на всеки четири години близо до Делфи в чест на Аполон.
    Немейските игри се провеждали на всеки две години също в чест на Зевс.
    Истмианските игри се провеждали на всеки две години близо до Коринт в чест на Посейдон.Четирите игри били подредени така, че всяка година да има една.
                      Имало е  древни олимпийски игри за жени, които са се наричали Херея, по името на богинята Хера. Допускали са се само неомъжени жени.   Законът гласял, че всяка омъжена жена хваната на олимпийския стадион, трябва да бъде убита като бъде хвърлена от скала. Единствено на неомъжените девойки било позволено да гледат съзтезанията. Жените обаче имали свои игри, които се провеждали по време на фестивала Хереа, в чест на богинята Хера. Съзтезанията включвали бягане, което било с 1/6 по-късо от мъжкото, защото женската крачка била точно с толкова по-малка от мъжката. Победителите в игрите Хереа всъщност получавали доста добри награди - освен маслинови клонки те били дарявани и с волско месо.Като цяло обаче девойките в древна Гърция не били поощрявани да бъдат атлетични, като изключим разбира се момичетата в Спарта. Спартанците вярвали, че по-силни и атлетични жени ще отгледат по-здрави момчета, които ще се превърнат в по-добри войни. В Спарта жените тренирали на равно с мъжете и също се съзтезавали почти голи в съзтезания. А на момчетата разбира се им било позволено да гледат игрите Херея. 
                    Олимпийските игри били забранени окончателноот император Теодосий I през 393 г. За толкова години не съм намерил някъде да е писано, че някое олимпийско състезание не се е провело. 
                      Имало е едно правило, че трикратните победители в олимпийските игри били пожизнено освобождавани от данъци. Няма оганичение дали в един или няколко спорта може да постигнат трите златни медала от олимпиадите, както и на колко олимпийски игри могат да вземат участие.
                  Списък със съвременните спортове, обявени за олимпийски на следващата ( 32-ра) олимпиада в Токио през 2020 г.

    1. Скокове във вода (8 златни медала)
  • 2. Плуване маратон (2)
    3. Плуване (35)
    4. Синхронно плуване (2)
    5. Водна топка (2)
    6. Стрелба с лък (5)
    7. Лека атлетика (48)
    8. Бадминтон (5)
    9. Бейзбол (1)
    10. Софтбол (1)
    11. Баскетбол (2)
    12. Баскетбол - трима срещу трима на един кош (1)
    13. Бокс (13)
    14. Кану-каяк 
    - в бързи води (4)
    - спринт (12)
    15. Колоездене
    - БМХ Фрийстаил (2)
    - БМХ Рейсинг (2)
    - Планинско колоездене (2)
    - Колоездене на шосе (4)
    - на писта (12)
    16. Конен спорт 
    - обездка (2)
    - всестранна езда (2)
    - прескачане (2)
    17. Фехтовка (12)
    18. Хокей на трева (2)
    19. Футбол (2)
    20. Голф (2)
    21. Гимнастика
    - спортна гимнастика (14)
    - художествена гимнастика (2)
    - батут (2)
    22. Хандбал (2)
    23. Джудо (15)
    24. Карате
    - ката (2)
    - кумите (6)
    25. Модерен петобой (2)
    26. Гребане (14)
    27. Ръгби седем (2)
    28. Ветроходство (10)
    29. Стрелба (15)
    30. Скейтбординг (4)
    31. Спортно катерене (2)
    32. Сърфинг (2)
    33. Тенис на маса (5)
    34. Таекуондо (8)
    35. Тенис (5)
    36. Триатлон (3)
    37. Волейбол (2)
    - плажен волейбол (2)
    38. Вдигане на тежести (14)
    39. Борба 
    - свободен стил (12)
    - класически стил (6)    
  • олимпиади могат да участват.
    image

    HD 1920Ч1213

                      Олимпийски комплект медали
               Мисля си, че сега може трикратните шампиони да бъдат освобождавани завинаги от данъци. Не се става лесни олимпийски шампион, че да бъдат лесно облагодетелствани. Например в България има двукратни олимпийским шампиони, като Николай Бухалов и Нораир Норикян, но за трикратни не съм чувал да има. В света трикратни олимпийски шампиони има предимно в по-богати държави и няма да обеднеят, ако няколко заслужили спортисти не плащат данъци. Например Майкъл Фелпс има премного медали от олимпиади( за наследниците си дори!).  За това какви спортове и дисциплини трябва да бъдат включени  в олимпиадите отговаря Международния олимпийски комитет( МОК), защото не всички спортове са олимпийски. Всяка съвременна олимпиада си има символ. В България мечето Миша, символ на Олимпиадата през 1980 г. в Москва беше много популярен символ. 
    image

                            

  •          Трикратните олимпийски победители били почитани почти като богове, добивали право на статуя, която била поставена в Олимпия и се освобождавали от данъци, дори получавали право да се хранят на държавни разноски. Олимпийските игри изиграли важна роля и имали огромно значение за древногръцкия свят – те сплотяват всички гърци като народ. 
                 Олимпийското движение в наши дни взема много неща от античните олимпийски игри. Игрите в древността за били като фестивали и празници, на които се е събирала много публика. Освен олимпийски е имало немейски, питейски и истмийски игри. Прави впечатление, че всички са били в Елада, което означава, че елините са спортували масово, но мисля, че трябва да е имало и на други места по света някакви състезания, фестивали, спортни и културни мероприятия. За тях няма информация и затова не знаем подробности.        





Гласувай:
49



1. kvg55 - barin,
17.11.2018 13:28
ОИ са едно от полезните наследства от древността.
цитирай
2. barin - Безспорно, kvg55. Взели сме нещо ...
17.11.2018 13:43
Безспорно, kvg55. Взели сме нещо полезно от древния свят.
Поздрави!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
17.11.2018 13:54
Стойностен анализ на игрите си направил! Научих подробности за тях, които със сигурност, не само на мен са неизвестни
Спират войните! Идеята е, агресивността, войнстващата ,да се прехвърли към мирни игри, в които пак има победители и победени, но всичко е една приятелска игра, забава!
Едва ли е гръцка идеята, сигурно е заимствана от египтяни или от Вавилон, но за тях, гръцките игри, има запазени сведения Спортното начало е заложено в човека, няма начин такива високо развити цивилизации като Египет, Асирия или Вавилон да не са организирали поне надбягване с колесници или двуколки!
Поздравления за написаното!
Хубав ден!
цитирай
4. barin - Здравей, Адаш. Смея да твърдя, че ...
17.11.2018 17:40
Здравей, Адаш. Смея да твърдя, че гърците са взаимствали игрите от някъде отпреди, например в Месопотамия. Може да е имало и други състезания, но до нас не е достигнала информация. Нормално е, след като сме съседи с гърците за тях да има в България много информация. Надбягванията с колесници са стари състезания. Зная ги от филмите и книгите. Сега има две спортни състезания, които не са олимпийски, но малко ми напомнят за надбягванията с колесници: на Тодоров ден се състоят състезания с конски впряг, другото е състезанието със шейни в Арктика и на север. Те изглежда нямат нищо общо с античните олимпийски игри.
Поздрави!
цитирай
5. lexparsy - Пак с голям интерес прочетох. И ще ...
17.11.2018 21:59
Пак с голям интерес прочетох. И ще трябва да препрочета разбира се :-)
Въпросите са ми много, но тук е тясно за дебати...
Отново съм възхитен и искрено благодарен за труда ти не само да информираш, но и даже да коригираш общата ни култура.
Бъди все така последователен за почитателите си, като мене!
цитирай
6. barin - Много благодаря, Лекс. Когато т...
17.11.2018 22:11
Много благодаря, Лекс. Когато темите се четат и одобряват ме радва. Има още много да се пише за олимпийските игри и вдъхновениеето за новото възраждане през 1896 г., но отново мястото не стигна.
Поздрави!
цитирай
7. stevilia - barin ,
18.11.2018 00:08
Увлекателно , браво ! Научих интересни за мен неща . Благодаря ти ;)
цитирай
8. didanov - относно древността на игрите
18.11.2018 01:02
здрасти барин, според мен игрите са доста по-ранни от времето преди Троянската война, когато е нямало още елини.
Добър пример са Панатинеите : Панатинеите били главният празник на Атина; той траел няколко дни през месец Хекатомбайон, първия месец от годината, според тогавашното пресмятане — в края на юли и началото на август. Всеки четири години били празнувани големите Панатинеи, които се отличавали с особена тържественост. Те започвали нощем с тържествено бягане с факли. На сутринта било уреждано великолепно шествие до Акропола; участвуващите в шествието носели богато изтъкан нов пеплос (горна дреха) на богинята. Този пеплос те обличали на статуята на Атина, която била поставена в храма Партенон. Освен това през време на Панатинеите ставали състезания в бягане, борба, хвърляне на диск и т.н., надбягвания с колесници, както и състезания на поети, певци и музиканти. В гимнастическите състезания и в специалния тържествен танц участвували момчета, младежи и възрастни граждани в пълно, въоръжение. Разбира се, пълно участие в празненството можели да вземат само заможните граждани, тъй като това изисквало значителни разходи.
кога са се провели за пръв път Панатинеите можем да разберем от т.н. пароски мраморен надпис - един от най-важните сведения за хронолигията на събитията.
под номер 10 е написано :"От времето когато Ерихтон впрегнал колесница на първите Панатинеи, учредил състезанията и дал [на местните жители] името атиняни, когато от Кибела произлязла прославата на Майката на Боговете, когато фригиеца Хиагнис за първи път изобретил фригийската флейта в К... , за първи път изсвирил мелодия на така наречения фригийски лад и другите стилове за Майката, за Дионис, за Пан и ... изминали 1242 години (1506/05), а се случило когато в Атина бил цар Ерихтон, този, който впрегнал колесницата. "
както виждаш в текста се говори за фриго-тракийски богове - Кибела, Пан, Дионис. Самите ггръцки автори признават, че Атина и атиняните са били с "варварски" т.е. предгръцки произход.
цитирай
9. didanov - Колкото до игрите в Олимпия
18.11.2018 01:12
знаем за мита за фригиеца Пелопс, който избягвайка от Фригия отива в Елида, и в двубой с елидскския цар - надбягване с колесници убива царя и се жени за дъщеря му. После целият полуостров носи неговоот име.
Преди всичко и по начало това са олимпийските игри са били атлетически състезания; музикалните конкурси например били въведени по-късно. Първите игри, които са ни известни, са онези, които в ХХIII песен на «Илиада» Ахил организира за погребението на Патрокъл.Ето защо някои съвременни учени смятат, че атлетическите състезания произхождат от някакъв древен погребален обичай. А такива обичаи са доста характерни за траките. Доколкото знам гърците са изгаряли своите мъртви.
не ти ли прави впечатление , че във мита з аолимписйките игри става дума за тяхното ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ, а не създаване, тоест те са съществували преди 884 г. пр. Хр. Поздрави
цитирай
10. barin - Доволен съм, че ти хареса, stevi...
18.11.2018 05:42
Доволен съм, че ти хареса, stevilia.
Поздрави!
цитирай
11. barin - Здравей, Диданов. Мисля, че при теб ...
18.11.2018 05:50
Здравей, Диданов. Мисля, че при теб съм чел нещо за древни състезателни игри. Олимпийските игри сим имат предшественик- описаните от Омир игри. Интересно е, че се възстановяват игрите, което е добре. Надбягванията с колесници са старо състезание и със сигурност идва от някъде и се пренася в Елада. Като започнах да пиша темата намерих много материал и съкратих някои неща. Може да не се разбира някъде, а и мястото отново не стигна за някои пояснения и снимки. Винаги спорта е бил на почит и замисъла е хубав- войните спират, заради състезанията. Благодаря ти за информацията, полезна може би не само за мен, а и за другите читатели.
Поздрави!
цитирай
12. get - Добър пример са Панатинеите : ...
18.11.2018 19:27
didanov написа:

Добър пример са Панатинеите : Панатинеите били главният празник на Атина; той траел няколко дни през месец Хекатомбайон, първия месец от годината, според тогавашното пресмятане — в края на юли и началото на август.
...
Не ти ли прави впечатление , че във мита з аолимписйките игри става дума за тяхното ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ, а не създаване, тоест те са съществували преди 884 г. пр. Хр.


Диданов, тук си прав!
Но вероятно иза теб и за Барин - ще е интересен факта, че първите атлети - провеждащи игри в най-античният "гръцки" стадион https://www.ancient.eu/Stadium/ ... този от Олимпия са били ДАМИ - по този начин почитащи богинята Хеката? Казват, че Хеката е тракйският аналог на гръцката Артемида?

Тук възниква още една, чисто познавателна трудност(загадка)? - Можем ли да сложим знак за равенство между бегълците от Пелопонес Аргивци/Аргеади ... и по-късно завърналите се под вида на "дорийци" Хераклиди - завоювали цял Пелопонес ?
цитирай
13. barin - Здравей, Гете. Интересно е да пр...
19.11.2018 09:41
Здравей, Гете. Интересно е да прочета за първите атлети. Спортните състезания са от античността. Дори Омир пише за състезанията, а има източници, че някои от древногръцките герои са участвали на някакви игри, предхождащи олимпийските.
Поздрави!
цитирай
14. bojo12345 - Чудесна идея, барин!
19.11.2018 13:39
С интерес прочетох материала -обширен и с много информация.
Аз намерих в една книжка - БОК, материали за развитието на олимпийското движениеи у нас - там информират, че най-популярни са били игрите във Филипопол:

Разпространението на агонистични игри сред траките виждаме и
по свидетелства на Тукидид, който описва провеждането на игри
в чест на хероса на град Амфиполис: „След това съюзниците [траките] извършили официалното тържествено погребение на Бразидас, в което те всички участвали с оръжие и което станало на
държавни разноски; те го погребали в града, на входа на сегашната
агора. От този ден насетне [...] гражданите на Амфиполис му принасят жертва като на херос. Освен това всяка година амфиполците организират в негова чест състезателни игри и ежегодни
жертвоприношения.”
Тракийските състезания имат универсален характер, те подлагат на изпитание боеца в различни дисциплини. Тракийците са били
особено добри в ездата, боя с мечове, борбата и надбягването
с колесници. Телесната култура и възпитание у траките е била
предназначена предимно за мъжкото население. Макар тракийката
да е описвана от гръцките автори като красива, сръчна и гъвкава,
няма сведения, които да сочат, че тя се е занимавала с телесни
упражнения, с изключение на танците.

Интересно е да се отбележи, че гръцките полиси по западното
крайбрежие на Черно море учредяват свои игри, наречени ХЕКСАПОЛИИ (игри на шестте града – от гр. Византион до гр.Томи, вкл.
Одесос, Аполония, Месемврия, Дионисопол).
От особено значение за нашата история са атлетическите
игри, които се провеждат във Филипопол. Те са и най-известните
игри, провеждани по нашите земи, не само в областта Тракия, но
и в античния древногръцки и древноримски свят. За това говори
строителството на стадиона в града с неговите внушителни за
епохата размери от 250 м дължина и 74 м ширина. Стадионът е построен от Филип II Македонски – бащата на Александър Велики, и с
течение на времето е бил благоустрояван, за да достигне през III
в. от н.е. капацитет
цитирай
15. bojo12345 - продължавам:
19.11.2018 13:42
30000ъзрители. Игрите са посветени на Аполон и затова се наричат Питийски игри. В тях са се провеждали състезания по борба, надбягване, хвърляне на диск и надбягване с
колесници.
Особена известност имат атлетическите игри във Филипопол
по-късно, когато римските императори са използвали това популярно състезание за разпространение на своето влияние. Това е
довело до промяна на религиозния култ, като игрите са имали за
цел да обожествят императорите Елагабъл и Каракала.
От Лукиан научаваме, че на игрите във Филипопол са се избирали
атлетите, които имали право да участват в Олимпийските игри.
Сведения за игрите във Филипопол има до III в. от н.е., и вероятно
по-късно през IV в. те са били забранени от император Теодосий II,
както всички останали езически зрелища.

Ето и данни за първият председател на БОК:
ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА БОК
1923 – 1925
Полк. ЕФТИМ КИТАНЧЕВ
Български офицер, държавник, дипломат, обществен и
спортен деец, роден в с. Подмочани (до Преспанското
езеро) през 1868 г.
Ефтим Китанчев е брат на известния български политик Трайко Китанчев. Служи в Първи конен полк на Кавалерийския ескадрон. Началник е на Кавалерийския ескадрон. По време на Първата световна война е назначен в
Дирекцията за стопански грижи и обществена справедливост. От армията се уволнява през 1919 г. и се отдава
на спортна дейност .
Ефтим Китанчев е избран за първия председател на БОК
като делегат на Българския народен спортен съюз (БНСС). Участва в създаването и дейността на Жокей клуб в София от 1914 г.
Лчно участва в подготовката на Българските отбори за Игрите
на VIII олимпиада в Париж през 1924 г. Като председател на БОК
отказва да пътува за Париж, за да може със средствата, предвидени за него, да участват повече спортисти. Един морален акт на първия председател на БОК, който не се повтаря в олимпийската ни история.
Умира в Атина през 1925 г., където е генерален консул на България.
Поздрави!
цитирай
16. barin - Здравей, Божо. Първоначалната ми ...
19.11.2018 14:43
Здравей, Божо. Първоначалната ми идея беше за обзор на всички игри в античността, но се оказа, че за олимпийските игри мястото не стигна. Във Филипопол знам, че са се провеждали някакви игри, но подробности ще науча по-късно. Благодаря ти, че написа за някои игри и състезания, защот темата е интересна. Аз поначало като публикувам нещо продължавам да търся нова информация, дори някой път има продължение към моите теми. За Питийските игри само споменах, защото сметнах, че малко знам по въпроса.
Поздрави!
цитирай
17. didanov - здрасти гет
20.11.2018 20:19
това пише в линка, който си дал :Although young girls could enter, women were not permitted into the stadia during events. The crowd would participate in events both with vocal support and by throwing flowers or laurel leaves on the victor.
изобщо там информацията за игрите започва от 776г. пр.н.е., което не е вярно.
Дали дорийци са аргивци не мога да кажа, трябва да се проследи родословието им според митологията. Първите аргосци са от рода на атлантите-титани Инахиди, от тяхният род е Пеласги епонима на пеласгите, докато Дорийците са от Дор , от линията на Девкалион, син на титана-атлант Прометей . Хераклидите са от рода на Херакъл живял поколение-две преди Троянската война.Поздрави
цитирай
18. seasons76 - Здравей, Барин! :)
22.11.2018 15:42
Интересно четиво. Благодаря. Съгласна съм с мнението ти, че да станеш олимпийски шампион е постингато с много труд и лишения и поне едно освобождаване от данъци както е било в древността, би било добър знак за преклонение пред човешкия дух и възможности. Все пак не са много тези хора и няма да обеднее съответната държава от това. А както казах, би било израз на уважение към човека и възможностите му въобще.
Поздрави!
цитирай
19. barin - Радвам се, че ти хареса, seasons76. ...
22.11.2018 18:16
Радвам се, че ти хареса, seasons76. Аз обичам да спортува, но постижения нямам. Като гледам спорт по телевизията няма как да задобрея. Олимпиадите и преди и сега са били най-важния спортен форум. Подготовката на спортистите така се води, че на олимпиадите да сса в най-добра форма.
Поздрави!
цитирай
20. get - До 17. didanov - Get: Виждам, че не СМЕ готови да си отговорим на поставения Въпрос?
24.11.2018 14:04
didanov написа:
това пише в линка, който си дал :Although young girls could enter, women were not permitted into the stadia during events. The crowd would participate in events both with vocal support and by throwing flowers or laurel leaves on the victor.
изобщо там информацията за игрите започва от 776г. пр.н.е., което не е вярно.
Дали дорийци са аргивци не мога да кажа, трябва да се проследи родословието им според митологията. Първите аргосци са от рода на атлантите-титани Инахиди, от тяхният род е Пеласги епонима на пеласгите, докато Дорийците са от Дор , от линията на Девкалион, син на титана-атлант Прометей . Хераклидите са от рода на Херакъл живял поколение-две преди Троянската война.Поздрави


... Откога датират "Олимпийските" игри? ... и второто - По-важното?

Що за странен "гръцки диалект" говорят първите олимпийци в Аркадия? Тези ярко-део(сци), които имат градът олимпийски център с име досущ наподобяващо, като името на първата столица на Маг-едоните ... ?

Македонското е Б/Вело-З(у/о)ра ... на аркадийските-олимпийци още от 1260 год. преди Христа - столицата се нарича Лико-З(у/о)ра?

Казваш - Гет, ти се объркваш с твоите етимологични отправки - Но ...? Когато среращаната ЛЕКСИКА в така обявените, за ТЪМНИ векове на "гръцката история" - СРЕЩАМЕ топоними и тео-ними НЕПРЕВОДИМИ ПРЕЗ ГРЪЦКИ а пределно ясни чрез ВАРВАРСКИЯТ НИ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК - тогава какви изводи се налагат, за културен и етносен признак на населението говорещо този странно звучащ на българският - техен "гръцки" език?

Но нейсе, няма повече да (те/се) мъча! - явно не сме още достатъчно мъдри да узреем истината ТАКАВА КАКВАТО Е в действителност ?!
цитирай
21. dinkov - Динков
29.11.2018 04:22
barin - пристрастен съм на тази тема, затова няма да коментирам дълго. Ще добавя само, че първият трикратен олимпийски шампион трябваше да се казва Асен Златев, но не му бе писано. Остана само с един, от Москва когато направи за смях Александър Первий. Но въпреки това пак си е златен Асен.
Поздрав
Ицко
цитирай
22. barin - Здравей, Ицко. Не съм запознат със ...
29.11.2018 06:24
Здравей, Ицко. Не съм запознат със случая, може би поради бойкота на следващата олимпиада в САЩ да не е ходил. Тогава имахме добри спортисти, но трябваше да сме със социалистическите страни и да не се делим. Румъния обаче изпрати своите спортисти.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644270
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031