Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2018 16:34 - Записки по българските въпроси - август 2018 след Преображение
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 623 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Не очаквайте от Него да коментира „пътен инцидент“. Очаквайте от мен да коментирам събитията в България след Преображение Господне – 19 август 2018г.

На 25 август с автобус “случаен превоз” около 40 членове на самодейната певческа група от с.Световрачене се връщат по домовете си след двудневна екскурзия. В последния си следобед спират за кратко в старопланинския манастир “Седемте престола”. Бързат, защото вече е започнало да вали. След 15 минути и 10 километра, на опасен и в сухо време завой непосредствено преди Своге, шофьорът им губи контрол върху управлението и автобусът, прегазвайки предпазната мантинела, се срива в 20-метрова пропаст. Загиват 17 души. Кой е виновен можем ли да кажем? Във всички случаи трябва да започнем от шофьора – той управлява возилото. Най-малкото, защото не е преценил правилно скоростта, проливния дъжд, хлъзгавия участък, опасния завой, възможностите си и тези на автобуса. И можем да завършим с господ, нали, комуто само преди по-малко от половин час, пътниците са запалили свещ за здраве! Между тези двама виновни е всичко останало – Балкана, дъжда, строителите, асфалта, държавата...

Аз пиша, за да се запомни, КОИ използват тази непредотвратима по принцип човешка трагедия за собствените си цели. Лоши цели, припомням! Лоши, защото всички те (ще се убедите сами, ако не знаете вече - припомням историята) имат една обща обединителна теза: “Сегашното управление на ГЕРБ е пагубно за страната и е време да се върнат времената на победилия социализъм” - Когато такива работи, катастрофи с коли в случая, не се случваха! Нали?!  Милите хора – помните ли, че в 1990-та така наричаше комунистите един наглец като тях – Стефан Продев имам предвид.

-           Корнелия Нинова, лидер на БСП и председател на ПГ “Коалиция за България” в НС: “Вие от ГЕРБ убихте 17 души! Има ли смелост премиерът Борисов да каже, че строи пътища и магистрали, за да загиват хора по тях? Трябва политическа отговорност! Досега корупцията ни ограбваше, взимаше от всеки човек, санирането например. Сега вече корупцията убива в истинския смисъл на думата. Невинни българи плащат с живота си кражбите на правителството на Бойко Борисов".

-           Георги Свиленски, заместник-председател на ПГ на „БСП за България“ и на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в НС: “Системно неработене на държавните институции е основен проблем у нас. Крайно време е държавата като стопанин на пътя да си поеме отговорностите и задълженията, които трябва да изпълнява. Да загиват по над 700 човека на година от пътнотранспортни произшествия е повече от притеснително и опасно за държавата, тъй като ние без война и природни бедствия губим много хора, а над 10 000 остават инвалиди след инцидентите. Крайно време е държавата да има политика за справяне с това бедствие, наричам го бедствие, защото виждате само за този летен сезон колко загинали има, извън тази катастрофа и никой нищо не прави. Ситуацията е кризисна и е в безконтролно положение.”

-           Сайта ДНЕС.БГ, статия от 28.01.2018 (значи 8 месеца преди “Своге”) пише: „681 българи са загубили живота си във войната по пътищата на страната през миналата година. 111 души са починали в болница след пътни инциденти. Следва зловещия въпрос докога?“

Помъчих се да отговоря на “зловещия въпрос докога” в мой постинг от 8.7.2018 – “Съветска България срещу България-2”, където написах това:

“Наистина! Я да видим ДОКОГА ще им се връзваме на „истините“ на тия. ЦИТИРАМ публикация във в.Стандарт от края на 2004г. за „смъртта на пътя“:

Година                                 Убити                        Ранени

1990                                      1527                          6822

1993                                      1307                          8548

1995                                      1264                          8717

1997                                        915                           7007

1999                                      1047                          9045

2001                                      1011                          7990

За последните години информацията е от Интернет:

2013                                      601                             8770              

2015                                      708                             8971

2017                                       793                                                   

И знаете ли чий и какъв беше първия коментар под този постинг?

1. milady - 09.07 08:58 - само, най-отявлен психопат, може да се зАстои тук повече от 2 мин
толкозз локуми, и почесвания, и НИЩО,да не кажеш..накрая,изкл. една таблица..
това ,верно е мн. талантливо...и на ползу Роду...
остарели са ти кадровите маниери и..немощни пируети, ръчкофф..
що ли ти писах, да не умреш от скука...
..айде жив, здрав..духай..лепило..мастилото..

-           Няма да съм аз, милейди, дето “ще Го духам”. ДРУГИ ще са:

28.08.2018: “Разследват фирмата “Трейс Груп”, ремонтирала пътя край Своге. Жандармерия и разследващи влязоха и във фирма "Мега Инвест Холдинг" - Дупница, подизпълнител на обществената поръчка, за да изземат документи за ремонта на пътя край Своге.”

Нинова: “Проблемът няма да се реши само с проверка на пътните фирми, в това число и на "Трейс груп", която е последната ремонтирала фаталната, за загиналите в събота, отсечка край Своге. Да се извадят всички договори на фирма "Трейс груп", добре, да ги извадим, но една фирма ще бъде подменена с друга. Ще понесе някой отговорност на ниските равнища, но моделът остава. Не е това проблемът. Проблемът е, че хората, които са политическата класа на България, така правят законите, че фирмите и политиците, които крадат заедно, да не могат да бъдат хванати"

За “да хвърля светлина”, както призовава протежето на Нинова Президентът, “включвам прожектора”:

-           Собственик на фирмата-подизпълнител на ремонта в Своге (“Мега Инвест Холдинг” от Дупница) е Цветан Славейков Цветанов, който през 2013 г. е бил водач на листата на ДПС в района на Монтана.

-           “Живият класик на българската литература” Антон Дончев и Стефка Костадинова, председател на БОК са членове съответно на Надзорния съвет и на Управителния съвет на основната фирма-строител на ремонта в Своге “Трейс Груп”. Що щат там, питайте ги. (Антон Дончев даде интервю, а “Нашата Стефка” дори и това не направи.) Аз да допиша какво прочетох още за “Трейс Груп” в ДНЕС.БГ : „Трейс“ е предишната най-любима фирма на държавата, заменена в момента от „Хидрострой“, погълнала „Водстрой“ на Пеевски.” (“Предишната”? – Когато е възложена обществената поръчка? Т.е. 2014г., т.е. Орешарски. Тогава БСП-Станишев бе в коалиция с ДПС- Местан.)

Винаги се впечатлявам от факта, че Съдбата е голяма подигравчийка.

Оказа се - на 29 август, че преди цяла седмица, значи 3 дни ПРЕДИ катастрофата в Своге, бащата на президента Радев, Стефан Радев на 82 години, карайки собствения си Мерцедес в Харманли, насред кръговото движение в града не видял триколката на някакъв инвалид и я бутнал. Греело слънце като Слънце, не валял дъжд, нямало жертви, няма особени щети. Удареният инвалид станал сам, поотупал се, а бащата Стефчо дори не излязъл от колата. На местопроизшествието дошъл местният областен БСП-началник, а от КАТ-Харманли съставили акт на бутнатия инвалид. Толкова. (Това, което разказвам, го има снимано от охранителна камера, показаха го по всички телевизии – постфактум, разбира се, и няма как да бъде оспорено.) “Какво тук значи някаква си...” триколка, както е казал един пролетарски поет. Ако бяха ония хубавите соц.времена, никой нямаше да научи. ДОРИ да имаше убит при ПТП-то! Дори да бяха 17 убитите! Бъдете уверени в това (ако сте млади) или си спомнете (ако сте ги живели). Само че Демокрацията не търпи такива подлеци. Смърди като ги срещне. (Може би И затова комунистите и техните непоумнели наследници измират като динозаврите.)

Какво каза Синът Радев:

-           За катастрофата при Своге – “Мисля, че за пореден път ни се поднасят обещания и нови органи, а всички ние чакаме присъди. Трагедията край Своге осветли порочната система в обществените поръчки, в строителството, в контрола над качеството на пътищата. Тя се вижда и с невъоръжено око, но заради нея загиват хора,”

-           За катастрофата в Харманли – “Не очаквайте от мен да коментирам пътен инцидент. За това си има съответните компетентни органи и всеки, независимо кой, трябва да носи отговорност пред закона при провинение.”

Хайде сега аз да довърша “за отговорността на всеки пред закона”

Премиерът Борисов смени трима министри в правителството си заради катастрофата в Своге – на транспорта, на регионалното развитие и на вътрешните работи. Уволнен беше и инспекторът от КАТ Харманли, който вместо на президентския баща в Мерцедеса, беше съставил акт на инвалида с количката.

-           Радев каза още: “Институции са впрегнати да раздухват случая, за да се прикрият реалните скандали - и с жертвите по пътищата, и с тяхното състояние, в застраховането, срива на Търговския регистър, на чуждестранните инвестиции, корупцията” ... и замина за 2 дни до Латвия, “забравяйки” да подпише указа за освобождаване на главния секретар на МВР, който Борисов предлага за нов вътрешен министър. Глупак – имам предвид Радев. Динозавър от рода “самсигозавър”.

И още една ирония на Съдбата – 3 дни преди катастрофата в Своге приключи съдебното дело за наводнението във варненския квартал Аспарухово от юли 2014-та, по “седенково време”. След 4 години процедури Съдът постанови, че няма виновни. Природата била убила 13-те души тогава. Ами...  

Да оставим Съда. За 17-те убити в автобуса от Своге виновни има – веднага трима министри бяха уволнени – ГЕРБ пое политическата отговорност. За 13-те удавени в непочистените канали на Аспарухово, виновни няма. БСП и ДПС не поеха политическата отговорност. Е, ТУК търсете защо ГЕРБ управлява България, а не БСП или ДПС. И защо Росен Плевнелиев ще бъде запомнен като президента, доближил България до Европейския Съюз, а Румен Радев ще си остане “протежето на руснаците путинци”. Което е вярно.

Още една смърдяща от демократична гледна точка история, сътворена от “милите хора” комунисти. Става въпрос за “баба Дора”.

В средата на юли в България бяха констатирани две огнища на болестта чума по дребния рогат добитък – селата Шарково и Болярово в южните райони Бургаски и Ямболски. Болестта не е опасна за хората, но причинява неизбежна смърт на добитъка. Което означава, че цял един поминък и цял един хранителен отрасъл ще бъдат закрити. Пренася се всякак – от животно на животно, с фуражите, чрез хората, които имат досег с болните животни. При това положение радикалният начин за борба с тази чума е умъртвяване на болните животни и пълна карантина на движение в заразения участък, докато изтече карантинния срок и нови болни животни не се констатирани. Това глупавите хора не го разбират. Баба Дора е събирателният образ на тези глупави български селяни.

Коя е баба Дора? – Живее в първото констатирано огнище на чума в България, странджанското село Шарково. “Има козички, които гледа в задния си двор и на всичките им знае имената, защото те са нейния живот”, така пишат по медиите. Много трогателно, нали?! Когато разпространението на болестта стана от селска драма национална заплаха, държавата започна да умъртвява поголовието и, понеже е държава, която се грижи за ощетените си поданици, започна да им изплаща по 190 лева на евтанизирано животно. Тогава се оказа, че стадото на баба Дора е от 150 животни, но само 60 броя от тях имат “сертификат за произход”, т.е. обявени са официално за съществуващи. Останалите 90 козички са на черно, най-вероятно са внос от Турция, нелегални емигранти демек. А това, че цяла европейска Турция е пламнала от чумата, “баба Дора” какво я интересува. Евтино ги дават козичките турците, защо да не удари келепира?!  После говори така:

(Боряна Павлова, ДНЕС.БГ, 19.07) "Има настроения срещу мен в село Шарково", каза баба Дора, която се превърна в символ на протестите на животновъдите срещу евтаназията на животни, болни от чума в страната. Според баба Дора хората в селото са се настроили срещу нея, защото единствено нейното стадо не е избито. "Изкарах тежка нощ. Нямам думи. Гледам си животните. Не вярвам, че няма да умъртвят животните. Всички се настроиха срещу моите животни. Искам животните ми да играят, да са живи. Искам да кажа на управляващите да не се избиват здравите животни", сподели женицата (аз: женицата?) пред репортера на Bulgaria ON. ... Фермерката (пак аз: женицата стана фермерка?!) категорично отказва да си даде стоката срещу компенсация. "Казах им на кметовете и полицаите – ако мога всичко бих направила, за да спася животните си", посочи тя. Категорична е, че не иска парите от обезщетенията: "Тия пари не могат да ми заменят животните. Не им ща парите". Междувременно блокадата пред къщата ѝ продължава, като там са се събрали хора от цялата страна, за да защитят последното стадо в Шарково. Те все още не вярват, че има чума по животните и че евтаназията е наложителна. “

Ще кажете – “не е глупава баба Дора, а тарикат”. Не е така – какъв тарикат е този, който си стиска очите пред неизбежното, щото ДНЕС то още не се е случило?! Нали идва утре, вдругиден... Когато то ще се случи. Защото е неизбежно.

Но да оставим “баба Дора” да се тарикатее – сама женица била и понеже пенсията й е малка, за да се препитава, се превръща във фермерка, която грижи за 150 животни, съвсем сама. Ашколсун! Явно има “нужда от защита”. И я получава! От кого?

-           Корнелия Нинова отиде на крака в Шарково в двора на баба Дора. Да плачат двете заедно: "За какво идва вчера министър Порожанов, да им обещае по 150 лева на животно? Тук казват, че по-малко от 250 лв. не е реално обезщетение. Те не могат с тези пари да си възстановят стадата. Откъде дойде тази зараза? Изобщо има ли зараза? Борисов да отговаря. Да дойде да чуе хората какво говорят, но да не политизирам въпроса. Тези хора нямат поминък, няма какво да правят. Няма какво да ядат. Половината са млади. Къде ще отидат? И те ще избягат в Европа".

(Забелязвате ли? Нинова е загрижена за поминъка в Шарково след като умрат овцете, ама не й пука, че самата тя става приносителка на заразата с ръцете си, с подметките, с гумите на служебната кола. Те, левите, са си такива открай време! И “не политизират въпроса”  – само дето “предупреждават”, че като измрат овцете, районът ще опустее, защото “няма да има какво да се яде”. Младите “ще избягат в Европа” – като младия Рафаел, например, родния й син, единствения. Що не при Путин в Русия или при Асад в Сирия, да кажем?! Отвратителна демагожка като всичките от “за България”. Хайде, пуснете червената им бюлетина на следващите избори, драги българи от България. И чакайте чумата да ви се размине.)

-           Президентът Радев, за да обедини заразите чрез своите подметки, пък отиде в другото “пламнало” село Болярово. Въпреки, че министърът на вътрешните работи Валентин Радев предишният ден беше призовал за ограничаване движението на хора в района, за да се избегне разпространение на заразата. " Крайно време е държавата да се замисли за устойчива политика в сектор животновъдство. Чакам политика, чиито грешки да не се изчерпват с оставки, които нямат никакво значение за хората в Странджа", каза Радев в Граф Игнатиево, цитиран от "24 часа".

(Ама след два месеца не безотговорникът Радев Румен, а отговорният Радев Валентин си подаде оставката. Така постъпват  държавните мъже. А комунистите “остават на поста си докрай” – докато умрат всички техни врагове.)

-           Злонамерените глупости, че чума по овцете в Странджа няма, но животните се умъртвяват нарочно (А-а-а, не от подметките и мръсните ръце на Нинова и Радев, а от тиквата Боко по поръчка на баба Меркел), за да се обезлюди района от местни жители и да се насели с върнати от Западна Европа стотици хиляди емигранти, няма да коментирам.

Въпреки всичките воища до небето, правителството на ГЕРБ успя да ограничи чумата само в странджанския район. Тя не се разпространи “в Северозапада” например, както пророкуваха разните там соц,мераклии от Съветска България.

И ЗАЩО тия се радват, ако това би станало? Страшен въпрос, защото има ужасен отвратителен отговор – Само по този начин ТЕ биха могли да се върнат на власт. Ако вулканът Йелоустоун изригне или атомна централа гръмне, или чума превърне една страна в безживотна пустиня, ТОГАВА на никого няма да му е до демокрация. Тогава, ех тогава, те комунистите биха “смъкнали небесния рай с въжета тук на земята”... Формени престъпници! И глупаци, на които по-големи глупаци им вярват, че тогава “животът ще стане по-хубав от песен, по-хубав от пролетен ден”. Стана ли? Колко време го чакате? И колко още ви трябва да проумеете, че НЯМА ДА СТАНЕ? Отпушете си ушите, о, герои на труда! И айде у лево. 

Няколко световни примера на “чума”, имам предвид инатлии диктатори, които водят народите и страните си към обществена смърт: Путин, Ердоган, Садат, Мадуро, Ким Чен Ун...

И няколко примера на страни с “едра шарка“, защото народите им са живяли кой повече кой по-малко в демокрация: Англия, САЩ, Италия, Полша, Унгария, Чехия...

Умряла работа са надеждите България да попадне в чумните страни. България няма да се разболее и от едра шарка. Най-много да изкара още някоя дребна шарка от рода “орешарски”. Твърдя това по съвсем простата причина, че аз съм българин, средностатистически, колкото и да не ви се вярва. И като такъв средностатистически българин зная – чувам, виждам, чета, срещам се, споделям, живея - такива като мене са двама от всеки трима българи. Не се залъгвайте, че говоря само за избирателите на ГЕРБ. Гласуващите за лява България изобщо не са всичките прости “съветски социалисти”. Има “шведски” социалисти, “швейцарски”, “германски”. Те са повече в опозиционната днес група. И все повече стават. Не говоря за децата, които избират Запада пред Изтока. Вижте родителите им какъв решителен завой правят – например Сидеров. Който започва да разбира, че иначе отпада от обединените патриоти. Същото се отнася дори за стария тарикат Ахмед Доган. Не искам да пророкувам за автентично десните, че може да урочасам “новото СДС” на Румен Христов например.

 

А иначе има едни пълни глупаци, дето нов комунизъм чакат. Ами да чакат. А ние да им се посмеем. Отварям моя летен архив на пишещите в БЛОГ.БГ:

-           18.05.  автор Rustam – “РЕЗИЛИ. Въпреки заканата на Министър-председателя Борисов, че ще нагости лидерите на държавите от ЕС със "същите боклуци, които ни пробутват масовите вериги в България", това си остана просто едно обикновено разтягане на локуми. Наред, обаче, с изисканите био продукти на трапезата, стана ясно, че европейските гости са били обилно заляти с "Кехлибарена карнобатска" от резервите на Минко Апаша (Винпром Карнобат). Ето и комичният резултат от злоупотребата с карнобатските "ментаци". След едночасово закъснение на официалната среща, клатушкайки се като последен алкохолик, подпиран от Борисов и Туск, в целия блясък се появи мошеникът Юнкер.”

-           14.07.  автор Predatorka – “уважаеми гости на блога ми... ТЪЙ КАТО..НЯМАМ НИКАКВО ВРЕМЕ..
също и НЕРВИ..ЕТО,ЧЕТЕТЕ, моля..
и..не плачете...
късно е..за ВСИЧКО...
Който не е разбрал – Европа от година не е на две, а на няколко скорости. Засега България си е избрала за роля задната.
При това условие и Шенген, и Еврозана ще видим НЯКОГА, ама през крив макарон.”

-           12.07. автор Vencivaleri1951 – “Гетьо, Афоризъм , при това много близък до действителността е, че зад всеки успял мъж стои способна жена. Дали ти харесва д-р Радев е без значение- той спечели симпатиите, а от там и вота на болшинството българи. Най-вероятно е и да повтори мандата си. Тоест няма как да кажем, че този мъж не е успял- биографията му сама говори...Ако се доверим на афоризма трябва и жената до президента ни да е на 6, още повече, че тя му бе и пиар като командващ ВВС-тоест, тя бе човекът, който до голяма степен е бил "виновен" генерал Радев да бъде забелязан и припознат като перспективен политически играч. Освен това е и доста привлекателна дама, с бързи ум и реакция, добра езикова култура. В интерес на истината и петимата ни президенти до днес имаха съпруги с не лошо собствено излъчване. Понеже спомена в коментар за Плевнелиев- преди Борисов и електората да се откажат от него се отказа съпругата му. Та гетьо, след като се подиграваш с нечия съпруга, коректно е да представиш свойта. По добре ли изглежда от тази на президента ни, по образована ли е, по интелигентна ли е...? До каква позиция е помогнала да достигнеш, или пък ти на нея? И накрая дружески съвет-не се излагай! Жена с качествата на първата ни дама, ти и не си сънувал, още по малко имал, или ще имаш. Не ти и трябва- надявам се, че си щастлив със свойта, и това е важното. Не е коректно да се е--ваш с чужда жена само защото не ти харесва съпругът и.”

-           14.07. автор Demograph – “В момента няма Български държавник и политик с българска мисия. Има само една кауза, която, ако български държавник и политик приеме за своя мисия, ще го издигне над върлуващото национално предателство, безогледно крадене, простащина и фасулщина. Това е демографското спасение на българския етнос. Ако някой е способен да вникне по-дълбочко в същината на демографската криза, която води към физическа смърт на българския народ, ще разбере колко нищожни и тъпашки са политико-държавническите имитации на присъствие на цялата ни държавна машина и цялата политическа класа. Няма български Моисей. Що е "български" държавник, политик или обществена личност все е чуждолюбец. Я русофил, я туркофил, я германофил, я американолюб, я отвратителен ренегат себелюб. Ако до 1-2 години не се пръкне някой Българин с мисия да стане месия, с българския етнос е свършено. Ееееей! Радев, Борисов...и вие разни кръчмарски, клюкарски, чалгарски политически герои отляво, дясно, горе и долу..! На вас говоря!”

Спирам, защото блога разрешава толкова място. Замислил съм се сериозно да ги изтипосам такива още (имайте предвид, че не съм и започвал “металообработките”) в отделен постинг или постинги с работното заглавие “Шу бре, ненаиграли се”.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1872786
Постинги: 669
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031