Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2014 21:19 - Действително ли Христос възкръсна от мъртвите ? - 3
Автор: born Категория: История   
Прочетен: 872 Коментари: 0 Гласове:
0



   Нещо се е случило

  Но това не  бил края. Учението на Христос не е пропаднало /сега това е очевидно/ и фактически днес християнството е най-популярната религия в света. Необходимо е да узнаем какво се е случило снед свалянето на тялото на Иисус от кръста и погребването му в гробница.

   В своя статия във вестник New York Times Питър Стайнфелс привежда удивителните събития, които са се случили през трите дни след смъртта на Христос. " Скоро след ужасната смърт на ИХ неговите недоумяващи и изплашени ученици неочаквано се сплотили в група верни последователи , проповядващи с риск за живота си неговото слово,  живот и бъдещо царство, което в края на краищата изменило и самата Римска империя. Нещо се е случило... Но какво по-точно ?" На този въпрос ттрябва да се даде отговор, като се изучат и анализират наличните факти.

  Както е описано в Новия завет, съществуват само пет правдоподобни обяснения на това, че ИХ действително е възкръснал :

1. Иисус Христос в действителност не е умрял на кръста.

2. Възкресението е било "заговор".

3. Учениците на Христос са получили халюцинации.

4. Историята за възкресението е мит.

5. Възкресението действително се е случило.

Да разгледаме подробно всеки от тези варианти, за да изясним кой от тях най-убедително съответства на фактите.

"Марли беше от мъртав по-мъртав, това беше извън всякакво съмнение". Така започва новелата на Чарлз Дикенс "Коледна песен"  (Christmas Carol), авторът на която не е имал и най-малките съмнения относно свръхестествения характер на това, което е трябвало скоро да се случи. По такъв начин, преди да влезем в ролята на следователи и да събираме свидетелства за възкресението, сме длъжни най-напред да потвърдим наличието на труп. Нали в края на краищата има случаи, когато в някой вестник се съобщава, че нечий труп в моргата се размърдва и се оказва жив човек. Би ли могло това да се случи с ИХ ?

     Някои изследователи изказват предположение, че Христос е преживял разпъването и прохладният, влажен въздух на гробницата способствал за неговото оживяване. /"Ей, колко дълго съм спал ?"/ Тази теория обаче противоречи на медицинските показания. Статия в списанието Journal of the American Medical Association обяснява защо т.н. "теория за загуба на съзнание" е несъстоятелна в дадения случай :"Историческите и медицински данни определено потвърждават смъртта на Христос... Копието, пронизало Неговите ребра вероятно е пронизало не само десния дроб, а също и перикардия и сърцето и по този начин е гарантирало смъртта Му." Но скептичността на подобно твърдение спокойно може да бъде оправдана, доколкото за тази работа никой не се е хващал в течение на 2000 години. Следователно е необходима позицията на поне още един експерт.

    Такива потвърждения за смъртта на ИХ могат да се намерят у историци-нехристияни, живяли по времето на ИХ. Трима историци са споменали за смъртта на Христос

• Лукиан (ок. 120 –180 г.г.)  припомня Иисус Христос като разпнат софист (философ).

 • Иосиф Флавий (ок. 37–ок. 100 г.г.) пише: “В това време се появил Иисус, той был мъдър и вършел удивителни неща. Когато Пилат го осъдил на разпъване след обвиненията на първосвещениците, тези, които го обичали, продължили да го обичат.”

• Тацит (ок. 56–ок.120 г.г.) писал: “Христос, от името на когото происхожда това название, бил подложен на жестоко наказание  … от нашя прокуратор Понтий Пилат”.  
   
    Малко прилича на това да се отправиш към историческия архив и да откриеш, че в един есенен ден от първи век вестник  The Jerusalem Post е публикувала на първа страница статия, че Иисус е бил разпнат и умрял. Совсем нелошо  и доста убедително разследване.

В действителност нито у христианите, нито у римляните, нито у иудеите няма никакви исторически достоверни факти, които да оспорват  смърта на  Христа или неговото погребване. Даже Кроссан, скептически настроен по отношение на  воскресението, се съгласява, че Христос действително е живял и умрял. “Това, че той е  был распънат, — е също такъв исторически факт, както и другите факти”.

 В светлината на такива доказателства имаме твърди причини да се откажем от първия от нашите пет варианта. Иисус е бил явно мъртав, в това не е имало  никакво съмнение.

 

  




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4629704
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930