Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2018 00:01 - Кой е причина за срива на борсите ?
Автор: born Категория: Бизнес   
Прочетен: 6161 Коментари: 50 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Колапсът на американската борса – «асиметричен отговор» на САЩ от Путин?

image

В никакъв случай това не е /съвсем/ сигурно. Дори и предполагането на такъв вариант е трудно да се  предположи...Просто - един опит за хипотеза на основание съчетаването на очевидните факти  и размисъл върху това, което се случва. Да вярваш в съвпадения в конкретния случай - и то толкова удачни и толкова мащабни - просто не е за вярване.

И така -  фактите...

Финансовата борса на Уолстрийт рухна. Американският индекс Dow Jones, пропадайки с 1200 пункта, установи антирекорд на спад в течение на един ден за цялата си история. Снижението на фондовия пазар на САЩ е максималното от 2011 год. - периода на европейската дългова криза. В резултат на рухването на пазара на акциите, загубите на инвеститорите достгнаха около 100 млрд долара. Експерти допускат, че това е  началото на края на епохата на глобалния  ръст на световните финансови пазари. Другото, на което обръщат внимание като възможност е началото на нова икономическа криза в САЩ.

Ако се върнем малко назад във времето ще си припомним и други случили се събития. На 30 януари Министерството на финансите на САЩ публикува тъй наречения «кремълски доклад» — списък на руски чиновници, политици и бизнесмени, които бяха  обявени за «приближени» до руския президент Владимир Путин. В този списък са включени 114 парламентаристи, видни чиновници и глави на държавни компании, а също така 96 «олигарси» - най- богатите в Русия. Списокът се яви като  "анонс" за бъдещи санкции срещу всички тези  лица, които американското министерство на финансите реши засега да не въвежда - очевидно,  замисляйки да си поиграе с размахването на такъв застрашителен "дамоклев меч" над главите на обречените...

Либералните издания в целия свят заликуваха в безкраен възторг. Либералекспертите шумно и напрегнато започнаха да строят прогнози и фантастика на тема: "Сега Америка ще им покаже откъде изгрява слънцето на  наглите руснаци!" . Реакцията на Руското ръководство неочаквано се оказа повече от спокойна. Президентът Владимир Путин каза:  

"Зад всеки от тези хора, зад всяка от тези структури стоят граждани, трудови колективи, цели производствени отрасли. Тоест по същество, всички нас, всичките 146 млн са вкарали в някакъв списък. Какъв е  смисъл, аз лично не разбирам. Но това, безусловно, не е дружествен акт!

Ние очаквахме този списък. Не е необходимо да скривам, че сме готови да предприемем ответни стъпки. При това сериозни, които биха смъкнали нашите отношения до нулата. Но ще се  въздържим засега от тези действия. Но внимателно ще наблюдаваме как ще се развива ситуацията  на практика."

Малко по- резки бяха думите на замминистъра на МИД Русия Сергей Рябков:

"Ние не се състезаваме за строга огледалност и няма да действаме в своя вреда … Ще отговорим, когато и ако президента и ръководството, оценили съвкупността от  факторите, дойдат до извода, че този момент е настанал. И тогава нашият отговор може да стане за американците голяма изненада!"

Ситуацията в това време се развиваше... На 3 февруари САЩ публикуваха нов документ - обновената ядрена доктрина (Nuclear Posture Review), в която Русия се обявява, фактически "враг №1" за Америка и в която нея- обвиняемата едва ли не в опит да завоюва целия свят, звучат заплахи за "неизчислими и непоносими за Москва загуби"... Напълно предвидимо и очаквано, в Русия тази "доктрина" нарекоха агресивна и имаща абсолютна  антируска насоченост.

 Реакцията на руската страна бе доста по-твърда- нали това е документ определящ противника и (ако назовем нещата с истинските им понятия !) потенциалните  мишени за удар от страна на държава,  притежаваща колосален ядрен арсенал - това вече не са някакви си списъци и неясни санкционни заплахи. САЩ за пореден път поискаха от РФ да забрави за всякакви претенции за  ролята на "световен лидер", при това напълно  отчетливо дрънкайки с атомните ракети и бомби.

И ето че...  Изведнъж...  Внезапно?!  С американската финансова борса започнаха да се случват неприятни неща. Неприятности, заплашващи икономиката на страната с крах, тази същата страна, чийто президент  се закани да направи отново  " велика". И то за чужда сметка. Прессекретаря на Белия дом Сара Сандерс направи по повод на разразилия се борсов провал доста странно изявление:
"Президентът е съсредоточен върху нашите дългосрочни фундаментални икономически показатели, които остават  изключително высоки: това е укрепването на икономическия ръст в, исторически ниската безработица и ръста на работната заплата на американските работници. Данъчните облегчения и реформи още повече  укрепват икономиката на  САЩ и продължават да способстват за укрепване благосъстоянието на американския народ".
С такъв неуместен оптимизъм в момента, когато Dow Jones навежда на   мисли  за начало на нова Велика депресия, стопанинът на Белия дом изглежда, извинете, като глупак, смеещ се на  на погребение. И това е още по-странно и неразбираемо, ако  отчетем, че Трамп се явява по-скоро бизнесмен, отколкото политик. Вероятно съвсем скоро ще му припомнят един от неотдавнашните му постове в Twitter:
"Фондовият пазар създава невероятни преимущества за нашата страна, не само от гледна точка рекордния ръст на цената  на акциите, а и създавайки нови работни места. Работа. Работа. Работа. Седем трилион долара е стойността на това, което бе създадено след нашата  велика победа на изборите!"
Случващото се  на борсите не изглежда особено като "велика победа"...

С една дума, Америка преживява голям сюрприз /изненада/. От някъде вече чухме нещо такова ?! Следва да повторим, че нищо не внушаваме. Просто съпоставяме,  анализираме и плахо извеждаме хипотези...  
Ето ви и още факти - за един единствен ден най- богатите американци, решили  на официално ниво "да започнат лова" на руските богаташи, изведнъж загубват милиарди! И - забележете! - без всякакви "доклади", "списъци" и санкции. Главата на Berkshire Hathaway и водещ инвеститор Уорън Бафет -  около 5,1 млрд долара, собственика на Facebook Марк Зукърбърг - 3,6 млрд долара, основателите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж – по 2,3 млрд долара всеки. Най-богатия човек в света, собственика на  Amazon Джеф Безос, е загубил около 3,3 млрд долара.
Ужасяващи са финансовите загуби и на корпорацията Alphabet, явяваща се холдингова компания на Google,падането на стойността на  акциите на която с 5,1% доведе до  снижение на капитализацията й с $39,48 млрд, както и компанията Facebook – $26,2 млрд (-4,7%), Това, че именно тези "кантори" с огромен ентузиазъм се нахвърлиха да способстват и съдействат на русофобски ангажираните конгресмени в САЩ в търсене на  "руска следа" при вмешателство в американските избори, нищо друго , освен  съвпадение и случайност не би могло да бъде !
Финансовите аналитици, след като се поосвестиха и здраво се запасиха с  валериан и уиски, вече пристъпиха към гадания на калкулатор и  разтълкуване на причините за небивалия американски крах, повлякъл след себе си срутване на  борсите по целия свят. Ето - и "разпродажбата от инвеститорите на рисковите активи на фона на усилване на инфлационните очаквания в САЩ", както и "твърде бързите темпове за растеж на пазарите", и други подобни. Обаче, интересно, че на самата Уол-Стрийт "по горещи следи" обвиниха за катастрофата... автоматизираните трейдъри"! Марко Коланович от JPMorgan заяви: "Изглежда, че компютрите ни победиха..." Подобни мисли - за "електронна грешка", изказват и някои други аналитици.  

Ей, хора, а защо никой още не писва за "руските хакери"?!  

Безусловно, нова световна криза на РФ не е необходима. Ето - цената на нефта от марка Brent също падна. Наистина - само с 1,2%, до 66,82 долара/ барел,цена напълно приемлива за руската икономика. Но все пак... Интересно е, че  никой засега и не говори за начало на  световна криза! Засега...

Разтърсилите Уол-Стрийт събития -подчертавам- са необясними и безпричинни (на пръв поглед)... Предупреждение ли е това ? Демонстрация на целия свят, че непоклатимите " титаны" всъщност може да се  окажат колоси на глинени крака ? Или - повод за някого да се  замисли накрая за това, че извънредно увлеклия се в опити да  наказва, принуждава и "престроява" чужди държави, може много леко да изпусне момента, когато в хаос и лишения ще разруши своята собствена страна ? Кой  знае...

Нищо не внушаваме. Само  строим хипотези и поставяме версии.

Александър Неукропный специално за Planet Today

 



Тагове:   срив,   борси,   фондов пазар,


Гласувай:
14



1. merlin68 - По-скоро Русия, няма общо със срива ...
08.02.2018 00:54
По-скоро Русия, няма общо със срива на фондовите борси, не и като държава. На борсата може да се окаже натиск в посока спад, основно по два начина. Първият е като се започне масово разпродаване на акции, при това на голям брой компании в различни сектори. Вторият е чрез информация, дезинформация и слухове, които да предизвикат разпродажба на акции.
Възможно е, точно поради огласения списък с евентуално подлежащи на санкции руски милиардери, същите да са започнали изтегляне на инвестициите си от фондовата борса от страх, че активите им на Запад могат да бъдат замразени. Принципно това не е страшно за борсата, защото въпреки стреса и понижаването, в един сравнително кратък срок нещата ще се стабилизират.
Китай и Русия, ако решат да атакуват икономически САЩ, те няма да го направят само на фондовата борса, която винаги може да бъде затворена. Все пак борсата не е реалната икономика, тя е по-скоро една лотария. Разбира се, много доходна лотария, но все пак просто игра, започнат ли загуби, казиното затваря. Китай, а и Русия, обаче държат огромни части от американския дълг и те биха ударили едновременно по фондовите и финансови пазари, а също така на пазара на злато. Заедно с това отказ на голям брой страни с могъщи икономики да използват долара като платежно средство може да унищожи долара и да нанесе огромни щети на икономиката на САЩ. Но какви ще са последствията? Резултатът ще е световна финансова анархия, а малко след това и тотална икономическа катастрофа. Във всеки случай това рано, или късно ще се случи, но преди това Китай, Русия и сие, ще се постараят да минимизират удара който ще последва за техните икономики. Подобно нещо обаче може да предизвика и ядрена война.
Иначе в същия ден, когато се обяви списъка, шефа на ФСБ, Наришкин, въпреки, че е под санкции от 2014г. и няма право на виза, бе във Вашингтон на среща с Помпео. За какво ли са си говорили? Със сигурност и за този списък.
цитирай
2. apostapostoloff - Налудничави милиционерски
08.02.2018 05:46
потпури. Ти като русофилистик трябва да се лекуваш! Сутрин и вечер- клизми, а през деня- студени компреси.
цитирай
3. starforlife - Извинявай, Вади, но това са ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ, ЗАД КОИТО СТОИ ПРОРУСКА ПРОПАГАНДА.
08.02.2018 08:32
Точно в периода, в който "твоят" източник твърди, например, че "Амазон" е загубила 3,3 млрд. долара от капитализацията си, същата достигна 685 млрд. изпреварвайки "Майкрософт", която е с 684.
"Алфабет" пък е компанията на второ място в света по капитализация след "Епъл" с 750 млрд. долара. "Епъл" са с 815.
Така, че: не вярвай на всичко, което се опитват да вменяват русите.
О, не, не съм русофоб. Нито съм американофил. БЪЛГАРОФИЛ СЪМ.
И всички сте ми смешни с това: "Моето приятелче (Русия - Путин, реципрочно Америка - Тръмп) е по-яко и ще ви напляска."
Смешно е нЕкак си. Детинско. Не отива на улегнали мъже. Превръща ви в палячовци, с които същите тези "приятелчета" се забавляват.
цитирай
4. starforlife - Глупости!
08.02.2018 08:44
merlin68 написа:
Китай и Русия, ако решат да атакуват икономически САЩ, те няма да го направят само на фондовата борса, която винаги може да бъде затворена. Все пак борсата не е реалната икономика, тя е по-скоро една лотария. Разбира се, много доходна лотария, но все пак просто игра, започнат ли загуби, казиното затваря. Китай, а и Русия, обаче държат огромни части от американския дълг и те биха ударили едновременно по фондовите и финансови пазари, а също така на пазара на злато. Заедно с това отказ на голям брой страни с могъщи икономики да използват долара като платежно средство може да унищожи долара и да нанесе огромни щети на икономиката на САЩ.

САЩ дадоха на света нещо много важно: ДЕМОКРАЦИЯ.
Ако можеха да си позволят потъпквайки я (демокрацията) национализация например (нещо, което в Русия се е случвало и отново може да се случи именно поради слабата демокрация), то само 50-те водещи американски корпорации са в състояние да покрият външния й дълг, който е колосален, не отричам. Но икономиката на страната би претърпяла катаклизъм, обаче не би рухнала, защото ще са "употребени" компании, произвеждащи предимно... "нищо"!
Руските корпорации не могат да го направят с руския, просто защото страната ще фалира, тъй като 95% от корпорациите на Русия не произвеждат, а експлоатират природни дадености.
Просто факти.
цитирай
5. predatorkapredatorka - баткоо, липсваш.....цунки ти пращам/ кога ще летим за Марс..
08.02.2018 08:51
starforlife написа:
Точно в периода, в който "твоят" източник твърди, например, че "Амазон" е загубила 3,3 млрд. долара от капитализацията си, същата достигна 685 млрд. изпреварвайки "Майкрософт", която е с 684.
"Алфабет" пък е компанията на второ място в света по капитализация след "Епъл" с 750 млрд. долара. "Епъл" са с 815.
Така, че: не вярвай на всичко, което се опитват да вменяват русите.
О, не, не съм русофоб. Нито съм американофил. БЪЛГАРОФИЛ СЪМ.
И всички сте ми смешни с това: "Моето приятелче (Русия - Путин, реципрочно Америка - Тръмп) е по-яко и ще ви напляска."
Смешно е нЕкак си. Детинско. Не отива на улегнали мъже. Превръща ви в палячовци, с които същите тези "приятелчета" се забавляват.

цитирай
6. starforlife - ~ predatorka
08.02.2018 09:10
Ами... С утрояването на заплатата ми (ставайки над 5 пъти по-висока от средната за Русия и почти колкото тази за САЩ, но пък при доста по-висок паритет) - нямам толкова време за блога. И не защото работата ми се е утроила, не - тя дори понамаля, тъй като разполагам вече и с друг вид хора в екипа си. Просто... Повече го удрям май на живот със Синовете и Приятелите си. Ето, току що се върнах от Витоша, 4 дни ще поработя, и после ще отскочим до Поморие.

А за Марс...
Излетелият "Флакон" на Мъск беше 4 пъти по-голям от предходния (Удари ли русите в земята, т.е. Марс? Удари ги.) В момента строи 9 пъти по-голям. Излитаме с него. Хах

ПС: "Спейс Х" например, merlin68, пише историята на съвременното овладяване на космоса със собствени средства. А не както "Роскосмос" и "Роспрогрес" с пари от данъци, смъкнати от гърба на руския народ. Ето ти един пример за силна и слаба демокрация в подкрепа на по-горни мои думи, на които зная, че русофилите ще се присмеете, но смехът ви нищо реално няма да промени, освен изражение на лицето.
А светът не се развива заради хора с гримаси, а заради такива с действия.
цитирай
7. cortana - Култово! :)
08.02.2018 10:43
starforlife написа:
А светът не се развива заради хора с гримаси, а заради такива с действия.
Не, 'Жорово'! :)):) :)))
цитирай
8. born - Френд Жорж,
08.02.2018 11:35
Отдавна не сме се чували. Виждам, че има някаква нова структуроопределяща база в твоите разсъждения по мой адрес. Както и в Корти, която ме съжали, че съм бил толкова прост милиционер и партиец, вероятно под влиянието на доброжелателния ми френд Апостолофф. В тази връзка следва да ви обърна внимание на това, че да се стараеш да принуждаваш други индивиди да се отказват от своите виждания по определени теми и в частност въпроси, не е особено демократично явление.В тази връзка изказвания от рода на "САЩ дадоха на света нещо много важно: ДЕМОКРАЦИЯ." не са особено убедителни, пък и зависи какво разбираш ти под демокрация. Особено като си припомниш, че демокрацията не произхожда от САЩ, нито от РФ, а от съвсем други източници.
Лично аз не съм пещерен антиамериканец /нито пещерен путинофил/, като някои от опонентите ми тук. Не изпадай в тяхната позиция - ти си умен пич ! Крайностите са погрешни неща. Истината винаги е някъде по средата.
Помисли върху това, което ти думам, пък и поговори и с Корти. Тя е още млада и не толкова умна /като теб/. Майтап - харесвам я с отблясъците и жертвоготовността си за теб !
Айде със здраве - и си почивай повечко - животът не е само работа и доказване.
цитирай
9. blackpredator - споко бе, нищо не е станало
08.02.2018 11:44
то като се дигнаха с 20% акциите, нито заводите станаха с 20% повече, нито от края на контейнера излиза 20% повече
хартии печелеха хартии
и балона се спука, нещата си дойдоха на мястото и едни чичковци, с перуки на масури бяха, ако не ме лъже паметта нагушиха парчетата
а за списъка, Путин си го каза – „кучето си лае, кервана си върви...”
цитирай
10. born - Здравей, merlin68
08.02.2018 11:48
Въпросната публикация на Неукропний я възприемам като сатирична подигравка с антируските усилия да се вижда намеса на Путин,респективно Русия, във всички неудачи, които се случват на западния свят против желанията на управляващия го елит. А този елит е елит, защото е с пари. С много пари. Евала му на Путин, че е схванал това и реши да наложи контрол върху олигархичния елит на Русия, който до известна степен е и глобален.
Особено прозрение е проявил и нашего брата - македонския вселенски разум, който е създал едно безсмъртно творение под формата на сентенция: "Човек со пАри е лИчност, лИчност без пАри е лАйно". УдарЕнията пАдат на глАвните бУкви.
цитирай
11. kvg55 - born,
08.02.2018 11:54
Много правдоподобна хипотеза, която след време ще се докаже. То руските хакери президент на САЩ назначиха, та няма да им сринат борсата. По-голяма обективност и здрав разум, колеги.
цитирай
12. born - то като се дигнаха с 20% акциите, ...
08.02.2018 11:58
blackpredator написа:
то като се дигнаха с 20% акциите, нито заводите станаха с 20% повече, нито от края на контейнера излиза 20% повече
хартии печелеха хартии
и балона се спука, нещата си дойдоха на мястото и едни чичковци, с перуки на масури бяха, ако не ме лъже паметта нагушиха парчетата
а за списъка, Путин си го каза – „кучето си лае, кервана си върви...”

"The money are a paper ! "
Из книгата ми "Избрани гениални мисли на Борн".
Явно, че на много кучета кервана не им харесва, тъй като им отнема кокалите, които считат, че са само техни.
цитирай
13. vaquero - born,
08.02.2018 12:01
Подкрепям "kvg55".
цитирай
14. cortana - Адашче, нещо си в грешка. :)
08.02.2018 12:24
Къде тук виждаш моя 'жертвоготовност'? Както сам казваш, Ж е доста по-умен и видял в живота, че да е опрял на моята 'жертвоготовност'. :)
После: никога не съм те имала за прост милиционер. Мислех, че това сме го изяснили на ЛС, но явно не сме. За което (и мнението ти спрямо мен) съжалявам.
Толкова встрани от темата. :)
По темата: Естествено, че няма как да не се съглася с Ж, не защото ми е приятен, приятел или е по-умен, а защото това е очевидната истина. Имам в предвид в случая цитираните от него неща. Ако забелязваш, за разлика от Александър Неукропный, той борави с конкретни цифри и факти. И не мисля, че не е прозрял иронията в статията, за което имам своите доводи, но това в случая няма значение.
Не на последно място: Абсолютно съм съгласна и с твърдението му, че демокрацията е плод именно на американците, но тук спорът би бил твърде дълъг, което би го обезсмислило и затова предпочитам да не се въвличам в такъв.

За мнението на Ж спрямо теб трябва с него да говориш, но да подчертавам ли изрично отново, че аз лично, тая към теб чувства, коренно различни от тези, които си написал и ми става дори обидно, че ги мислиш?
цитирай
15. cortana - Реплика към блекчо. :)
08.02.2018 12:29
Противоречиш си, мен. :))))
И, ако не виждаш с кое, къде и как, аз ли да съм тази, която да ти го покаже?
цитирай
16. planinitenabulgaria - Мисля, че разбрах посланията в постинга Ви:
08.02.2018 12:35
Трябва да излезем от НАТО и ЕС и да преминем към ОНД. Уточнявам: Говорим ОНД, понимам Путина. Говирм Путин, понимаем ОНД. Трябва да сме към него защоото той има най-мощните ракети на света. Не трябва да сме към ЕС, защото те ще ни научат да вършим срамотии мъж на мъж и жена на жена, което те единствено могат да правят. Правилно ли Ви разбрах?

И още нещо:
От 13 години веднаж или два пъти годишно посещам САЩ. В момента те са толкова добре икономически, колкото никога не са били до сега. Казусът е скложен и Вие няма да го разберете, защото сте тъп комунист. Търсете причините за икиномшчмеския възход на Америка във ВСВ, но не както те са обяснени в трудовете "Въпросите на сталинизма" и таким способам натъпкани в бетонната Ви глава. Вие сте заразен с вируса "Брадатата спирохета на Маркс", срещу която лечение няма открито. Влизам в архива на Центъра и виждам, съпругата Ви е доктор, и за нея има документи, но и тя не може да Ви помогне с антивирус. Нито сина Ви, който пък е бойковист.
Постингът Ви е типичен като дело на нещатен трол, който получава рамо чрез коментар от агент-провокатор. Но и той е менте, защото е осветлен, а осветленият агент, какъвто и да е се изфъргва от употреба.
цитирай
17. blackpredator - и в к'во си противореча?
08.02.2018 15:25
cortana написа:
Противоречиш си, мен. :))))
И, ако не виждаш с кое, къде и как, аз ли да съм тази, която да ти го покаже?

в напомпания книжен капитал?
или в това, че брокерите са големи печеливши?
е, може и Русия, най-вече Китай и малко умни играчи да са се възползвали от евтин капитал, но като цяло блажното остава в тия, за които маржът е и занятие, и инструмент, и власт да го използват
цитирай
18. starforlife - ~
08.02.2018 15:31
born написа:
Френд Жорж,
Отдавна не сме се чували. Виждам, че има някаква нова структуроопределяща база в твоите разсъждения по мой адрес. Както и в Корти, която ме съжали, че съм бил толкова прост милиционер и партиец, вероятно под влиянието на доброжелателния ми френд Апостолофф. В тази връзка следва да ви обърна внимание на това, че да се стараеш да принуждаваш други индивиди да се отказват от своите виждания по определени теми и в частност въпроси, не е особено демократично явление.
Вади,
Първо: Не сме се чували по доста причини, които не е мястото да излагам.
Второ: Коментарът ми ни най-малко не беше язвителен спрямо теб. По-скоро беше "подигравателен" спрямо автора на цитирания от теб материал.
Трето: Учудва ме забележката ти към Корти. Не виждам ни най-малко да е показала лошо отношение към теб. По-скоро се "подмазваше" на мен. Ха ха ха
Четвърто, най-важното: Никога ни най-малко не съм държал да налагам мнения по каквито и да са въпроси, освен донякъде спрямо чисто технически, но това е разбираемо и в реда на нещата, защото там обикновено няма две гледни точки. Аз просто представих фактология и то въздържайки се изрично да представя такава по отношение на другата страна, най-малкото защото като всеки нормален българин - симпатизирам на Русия.
Но не мога да не бъда правдив.
цитирай
19. starforlife - Корти, умницата на бати...
08.02.2018 15:33
И двата ти коментара все едно аз съм ги писал.
Еваларка, моЙто момиче.
цитирай
20. starforlife - ~ 17. blackpredator
08.02.2018 15:36
Блеки,
ами погледни си коментарите за разните там изнесени производствени мощности на "мръсните капиталисти" в Русия, и ако не съзреш противоречието с настоящия ти коментар - наистина, какво да говорим?
цитирай
21. blackpredator - а ти
08.02.2018 15:51
не бъркай банкстерството с пазара и принадената стойност
цитирай
22. starforlife - И къде точно го правя?
08.02.2018 15:56
blackpredator написа:
А ти
не бъркай банкстерството с пазара и принадената стойност
Защото аз твоите противоречия мога да ги сложа едно до друго.
цитирай
23. blackpredator - е,
08.02.2018 16:53
нема как да сложиш "едно до друго" капиталовия пазар и спекулациите в него, до "изнесените производтсвени мощности", производството и пазара на гайки, джанти, тойоти, москвичи ако щеш
айде, приключих...
цитирай
24. merlin68 - starforlife, не, че имам нещо пр...
08.02.2018 17:32
starforlife, не, че имам нещо против, но ако някой пише глупости, то това по-скоро си ти. И като за човек, така далечен на разните "фили" и "фоби", патосната ти кратка справка относно САЩ и Русия, сочи, че филията и фобията хич не са ти чужди. Та какво казваш, че донесли САЩ на света? - ДЕМОКРАЦИЯ... че и с големи букви. Да ти припомня, че в САЩ робството съществува до преди около 150 години, а расовата дискриминация и сегрегация до преди 50 години. Миналата година в САЩ празнуваха юбилей, знаеш ли? 50 години откакто бракът между чернокож и бяла не се смята за престъпление. При цялото ми уважение към твоята филия, ще ти припомня, че в България робство никога не е съществувало, а по времето когато негрите в САЩ не ги пускаха в кината за бели, в тоталитарна България, всички имаха равни права, впрочем и в СССР.
Дългът на САЩ е последния им проблем, по-интересно е защо не искат да върнат златните резерви на "съюзниците" си от половин Европа, че даже не ги пускат да надникнат във форт Нокс та да видят, дали въобще златото им е там. Проблемът не е в дълга, те дълга могат в скоро време да го платят напълно с обезценена зелена хартия. Проблемът е, че доларът се крепи на два кита - съкрушителна военна мощ и петролен пазар. През 2020г. по данни от Пентагона, сумарната военна мощ на Китай и Русия ще надминат тази на САЩ. В близкия изток САЩ са на път тотално да се оакат и съвсем да загубят влияние на петролния пазар. Вече частично го загубиха, когато Русия преди два месеца се споразумя с останалите производителки за стабилно висока цена. В момента няма никакъв проблем, страните притежаващи 2/3 от световното производство и следователно крупни потребители на горива, да зарежат долара при разплащанията си. Но колкото и да ти е странно, в момента Русия и Китай, крепят САЩ да не се сринат рязко, защото трясъка ще е голям.
И накрая да ти кажа какво наистина донесе САЩ на Европа - донесе им потребителското общество, изчанчената попкултура, мултикултурализма, масовата миграция, джендърите, и толерастията към всичко това. В следствие на този чуден дар, ако рязко не смени политическия си курс, Европа ще загине като цивилизация в рамките на 20-30 години.
цитирай
25. starforlife - Абре, Блеки...
08.02.2018 18:15
Може и аз неправилно да съм те разбрал, но ти определено мен не си.
Говорех за поставянето един до друг на два твои коментара (9-ти тук и да не проверявам кой от онзи ден при Ю дето си писал).
Но, ако не съм те аз разбрал правилно, то ще е по една проста причина: обикновено тук не се изказвате прямо и фактологически, а двуяко и с недомлъвки. (Затова и много-много рядко коментрирам под чужди постинги -
просто е загуба на време, а дори поне не е забавно.) За типичните глупендерски вплитания на какви ли не встрани от темата асоциации, цитирания, подмятания при коментарите да не говоря.
Питам: Вие, обикновено използващите този вид вербално поведение тук, понякога поне сядате ли на маса, на която се говори делово, най-малкото защото се обсъждат делови въпроси? Защото, ако го правите и там поведението ви е същото - не се чудете тогава защо сме на този хал.

Схващаш ли за какво говоря?
Говоря за това, че обикновено говорите, но нищо не казвате. Типичното българско празнодуме. Особено пък блог.бегейско.
цитирай
26. starforlife - ~ merlin68
08.02.2018 18:21
merlin68,
еднакво възприемам както руските партньори, с които се сблъсквам при работата си, така и американските (германски, английски, канадски - въобще, контактувам с хора в 17 държави, защото такъв е обхвата на фирмата, в която основно работя - 60 поделения в 17 държави. Не е американска, но слава Богу не е и руска). И трябва да ти кажа, че русите са стотици години назад от американците. Поляците и румънците например (тези държави също са сред 17-те) са нива над рашите. А не говорим за селско стопанство, а за високи технологии.
А, че съм повече симпатизиращ на Русия (емоционално - никак друго яче), отколкото на САЩ - го знае всеки мой Колега и Приятел. Виж как ме определяш ти или който и да е тук - ми е все тая.
цитирай
27. cortana - :)
08.02.2018 19:45
starforlife написа:
Корти, умницата на бати...
И двата ти коментара все едно аз съм ги писал.
Еваларка, моЙто момиче.
:)
цитирай
28. cortana - :)
08.02.2018 19:46
starforlife написа:
Блеки,
ами погледни си коментарите за разните там изнесени производствени мощности на "мръсните капиталисти" в Русия, и ако не съзреш противоречието с настоящия ти коментар - наистина, какво да говорим?
Именно! Четеш мисли! :) :)
цитирай
29. cortana - :) :) :)))
08.02.2018 19:49
starforlife написа:
Обикновено тук не се изказвате прямо и фактологически, а двуяко и с недомлъвки. Обикновено говорите, но нищо не казвате.
Именно! :)
цитирай
30. born - Френд Жорж, в определени части на някои от коментарите ти виждам особено пристрастяване към собственото величие и непогрешимост !
08.02.2018 19:59
Подобен подход определено лично на мен не ми харесва. Че си велик - велик си /особено в собственото си съзерцаване/, но е възможно да съществуват и по-велики от теб /естествено не говоря за себе си/. Всеки е силен в областта, в която работи и твори. Няма непогрешими хора. Ако си толкова точен, имам въпрос към теб във връзка с твое изказване в комент 25 : "...русите са стотици години назад от американците...". Моля да ми отговориш /приблизително точно/ колко са стотиците години ? И откъде и от кого си получил тази информация. Най-убедено твърдиш неща, които може би са плод на твое вътрешно заблуждение и желание. Ако бе Апостолоф или товаришч Костя, нямаше да ти задавам подобни въпроси, но ти имаш претенции и следва да ги обясниш на простосмъртните.
цитирай
31. chavdar01 - ИНТЕРЕСНО!
08.02.2018 19:59
АНАЛИЗА МИ ХАРЕСА!
цитирай
32. born - Драга Корти,
08.02.2018 20:07
Разбираемо е да боготвориш Жоро, а и в областта, в която работите и двамата - не поставям съмнение относно способностите и професионализма на Ж. Тъпо е обаче да се съгласяваш с всичко, което той споделя по отношение периферни области на Съзиданието. Възможно е все пак /дори и Той/ понякога да не е съвсем прав. Изказвания от рода на : "...Абсолютно съм съгласна и с твърдението му, че демокрацията е плод именно на американците..." не биха били обект на смислен коментар...
цитирай
33. born - Товаришч Костя,
08.02.2018 20:37
Виждам, че те сърби г...продължението на гърба и въпреки че ме наричаш "тъп комунист", няма да прилагам зеркален/огледален ответ, като те нарека "ТЪП БИВШ КОМУНИСТ"/какъвто си де факто/, тъй като съм по-млад- следователно по-умен от теб. Тъй като не спазваш в озлоблението си никакъв такт спрямо близките ми е твърде възможно в един момент да доведа до знанието на читателите професията и заниманията на дъщеря ти, пък после разправяй на всички, че нямаш дъщеря.
цитирай
34. born - Напълно те разбирам, въпреки някои вероятни различия между двама ви...
08.02.2018 20:42
vaquero написа:
Подкрепям "kvg55".

цитирай
35. born - АНАЛИЗА МИ ХАРЕСА! Въпреки, че е ...
08.02.2018 20:44
chavdar01 написа:
АНАЛИЗА МИ ХАРЕСА!

Въпреки, че е сатира, отличен е, а и провокира някои нестандартни мисли !
цитирай
36. getmans1 - . . . Обикновена Тартюфщина, Стар. ...
08.02.2018 21:27
... Обикновена Тартюфщина, Стар. Но за съжаление в една или друга степен всички я употребяваме и в края на краищата всички се мислим за Езоповци :))) Всичките се антифашисти но по навик клепат пред „блог.бг както пред ДС.
Някои ги разбирам, просто навик

starforlife написа:
.....
Но, ако не съм те аз разбрал правилно, то ще е по една проста причина: обикновено тук не се изказвате прямо и фактологически, а двуяко и с недомлъвки. (Затова и много-много рядко коментрирам под чужди постинги -
просто е загуба на време, а дори поне не е забавно.) За типичните глупендерски вплитания на какви ли не встрани от темата асоциации, цитирания, подмятания при коментарите да не говоря.
Питам: Вие, обикновено използващите този вид вербално поведение тук, понякога поне сядате ли на маса, на която се говори делово, най-малкото защото се обсъждат делови въпроси? Защото, ако го правите и там поведението ви е същото - не се чудете тогава защо сме на този хал.
.


...................... А това направо ме разби:
„13. vaquero - born,
12:01
Подкрепям "kvg55"

......................................... Това също:
„35. born - АНАЛИЗА МИ ХАРЕСА! Въпреки, че е ...
20:44
chavdar01 написа:
АНАЛИЗА МИ ХАРЕСА!

Въпреки, че е сатира, отличен е, а и провокира някои нестандартни мисли !
цитирай“
цитирай
37. merlin68 - merlin68, еднакво възприемам к...
08.02.2018 21:33
starforlife написа:
merlin68,
еднакво възприемам както руските партньори, с които се сблъсквам при работата си, така и американските (германски, английски, канадски - въобще, контактувам с хора в 17 държави, защото такъв е обхвата на фирмата, в която основно работя - 60 поделения в 17 държави. Не е американска, но слава Богу не е и руска). И трябва да ти кажа, че русите са стотици години назад от американците. Поляците и румънците например (тези държави също са сред 17-те) са нива над рашите. А не говорим за селско стопанство, а за високи технологии.
А, че съм повече симпатизиращ на Русия (емоционално - никак друго яче), отколкото на САЩ - го знае всеки мой Колега и Приятел. Виж как ме определяш ти или който и да е тук - ми е все тая.


Да и аз виждам това което Борн е изразил много добре - "Френд Жорж, в определени части на някои от коментарите ти виждам особено пристрастяване към собственото величие и непогрешимост !"

И освен това, плюс твърдението кой колко бил изостанал... по същество - нищо.
Величието на празнословството, не на нас, ние с тези чалъми сме запознати отдавна.
цитирай
38. анонимен - Върховно безумие прочетох в ком...
08.02.2018 21:39
Върховно безумие прочетох в коментарите- че всеки нормален българин симпатизирал на Русия.
Нормалните българи нямат любими държави освен собствената си.Те обичат само България , а към другите държави са безразлични.
На Русия симпатизират само безродните путиноиди, гнусни и мръсни твари.
цитирай
39. getmans1 - . . . Обикновена Тартюфщина, Стар. ...
08.02.2018 21:41
... Обикновена Тартюфщина, Стар. Но за съжаление в една или друга степен всички я употребяваме и в края на краищата всички се мислим за Езоповци :))) Всичките се антифашисти но по навик клепат пред „блог.бг както пред ДС.
Някои ги разбирам, просто навик

starforlife написа:
.....
Но, ако не съм те аз разбрал правилно, то ще е по една проста причина: обикновено тук не се изказвате прямо и фактологически, а двуяко и с недомлъвки. (Затова и много-много рядко коментрирам под чужди постинги -
просто е загуба на време, а дори поне не е забавно.) За типичните глупендерски вплитания на какви ли не встрани от темата асоциации, цитирания, подмятания при коментарите да не говоря.
Питам: Вие, обикновено използващите този вид вербално поведение тук, понякога поне сядате ли на маса, на която се говори делово, най-малкото защото се обсъждат делови въпроси? Защото, ако го правите и там поведението ви е същото - не се чудете тогава защо сме на този хал.
.


...................... А това направо ме разби:
„13. vaquero - born,
12:01
Подкрепям "kvg55"

......................................... Това също:
„35. born - АНАЛИЗА МИ ХАРЕСА! Въпреки, че е ...
20:44
chavdar01 написа:
АНАЛИЗА МИ ХАРЕСА!

Въпреки, че е сатира, отличен е, а и провокира някои нестандартни мисли !
цитирай“

.................. И това:
„35. born - АНАЛИЗА МИ ХАРЕСА! Въпреки, че е ...
20:44
chavdar01 написа:
АНАЛИЗА МИ ХАРЕСА!

Въпреки, че е сатира, отличен е, а и провокира някои нестандартни мисли !
цитирай“

............ Това:
„10. born - Здравей, merlin68
11:48
Въпросната публикация на Неукропний я възприемам като сатирична подигравка с антируските усилия да се вижда намеса на Путин,респективно Русия, във всички неудачи, които се случват на западния свят против желанията на управляващ .......“

... И дето му казват ингилизете, „ТАРТЮФЕЛИ. СЪР!

А по нашенски му казваме добра дескусия, „ На Бога свещ, на Дявола метан, че знаеш ли!?
цитирай
40. kvg55 - До 36. getmans1
08.02.2018 21:42
Гетьо, къде ти е чувството, бе?
цитирай
41. born - Както винаги селският идиот се опитва да бъде остроумен, което специално за него е кауза пердута !
08.02.2018 21:57
Абе, Гетке, щом си толкова отворена, айде да ми отговориш на един аналитичен въпрос, кооптиран от тайната анална централа на комунягата Костя :
Кое е последното нещо, което минава през главата на мухата, щом се удари в стъклото?
Ако отговориш правилно на този особено комплициран въпрос, ще ти сложа по десет лайка на всеки тъп твой постинг, с което постижение ще се прочуеш и ще добиеш небивала популярност в очите на ... незрящите.
цитирай
42. born - Върховно безумие прочетох в ком...
08.02.2018 21:59
blackocean написа:
Върховно безумие прочетох в коментарите- че всеки нормален българин симпатизирал на Русия.
Нормалните българи нямат любими държави освен собствената си.Те обичат само България , а към другите държави са безразлични.
На Русия симпатизират само безродните путиноиди, гнусни и мръсни твари.


Пропусна да добавиш след последните си думи : "като мен."
цитирай
43. getmans1 - . . . Страхотно, за мухата ти ще ка...
08.02.2018 22:26
... Страхотно, за мухата ти ще кажеш!
Иначе зползвайки твоята терминология ще кажа „Въпреки, че не си прав, не си и толкова крив“ ама и откъде се пръкна тоя Стар:)))

born написа:
Абе, Гетке, щом си толкова отворена, айде да ми отговориш на един аналитичен въпрос, кооптиран от тайната анална централа на комунягата Костя :
Кое е последното нещо, което минава през главата на мухата, щом се удари в стъклото?
Ако отговориш правилно на този особено комплициран въпрос, ще ти сложа по десет лайка на всеки тъп твой постинг, с което постижение ще се прочуеш и ще добиеш небивала популярност в очите на ... незрящите.

цитирай
44. born - Гетке, знаех че трудно ти се разбира какво искаш да кажеш, ама този път направо изби паламуда...
08.02.2018 23:04
Кой прав, кой крив- един Господ знае. Ама каква връзка има пръкналия се Стар - ептен.
А сега мисли за мухата. Елементарен е верния отговор - като теб.
цитирай
45. starforlife - ~ 30. born
08.02.2018 23:27
born написа:
Френд Жорж, в определени части на някои от коментарите ти виждам особено пристрастяване към собственото величие и непогрешимост!

Няма такова нещо, въпреки богохулната ми шега (по отношение на технологиите) "Бог греши - аз не." ха ха ха


born написа:
Че си велик - велик си...

Както вече казах: Няма такова нещо. Просто съм безпристрастен в случая.
(Разбирам иронията ти, спокойно. Но ме натъжава, че си готов да си "на нож" със сънародник в мое лице, за да защитиш друга нация. Ако забелязваш аз не се противопоставям на теб или другиго тук, а на нещо, което ни най-малко не трябва да ни разделя като българи - чуждопоклонничеството.)


born написа:
Ако си толкова точен, имам въпрос към теб във връзка с твое изказване в комент 25 : "...русите са стотици години назад от американците...". Моля да ми отговориш /приблизително точно/ колко са стотиците години ? И откъде и от кого си получил тази информация.

~ В най-добрия (за рашите) случай - 103,1 години. Тоест - век и малко. В най-лошия (за тях) - 182 години. Тоест - почти два века.
~ Получих ги сега, провокиран от теб. А ги получих чисто математически и ще ме прощаваш, но методът е смешен и неточен. По-сериозен обаче не би бил в полза на рашите, напротив.
~ От абсолютно безпристрастни лични наблюдения.
Последно в Москва (където в периода от 2004-та до 2010-та съм бил 12 пъти за по 2-3-5 дни не като екскурзиант, а като технологик) бях през септември миналата година. В САЩ бях 2 пъти за 2017-та. Отново не като екскурзиант.
(Визирах само двете държави, защото те са предмет на дискусията.)
цитирай
46. starforlife - ~ 38. blackocean
08.02.2018 23:33
Нали знаеш, че те смятам за пълен идиот и затова не мисля да те репликирам?
Само се чудя за теб като поет - "любов", "обич", "симпатия"... - едно и също ли е?

ПС: Не бях активен тук две седмици, но бегъл поглед по мой си начин, ми показа, че ти също не си присъствал в блога напоследък. Сега водиш ли китайците със себе си или пак ще твърдиш, че не ти основно помпаш другите поети, за да ни удивляваш с манията да им слагаш минуси?
Извинявай, ти не си пълен идиот. Болен пълен идиот си.
цитирай
47. starforlife - Вади Борн,
09.02.2018 09:50
прочети трети мой коментар тук:
http://getmans1.blog.bg/politika/2018/02/09/za-kyv-sa-misli-toa-typ-kravarin-va.1592714
Ето така, фактологически, когато изпадне случай - ще ти показвам, че мнението ми като икономически показатели (мен политика не ме интересува) е абсолютно правдиво.
цитирай
48. born - Френд Жорж,
09.02.2018 11:04
Такъв глобален политически и икономически капацитет /и феномен/ като Гетю не мога да чета по две причини:
1. Стилът му на изразяване ми е непонятен
2. Начинът му на изразяване не е адекватен.
Ако има някакъв начин да ме убеждаваш, то това са твоите виждания. Що се отнася до гетювите писания - не те съветвам да ги ползваш, тъй като въпреки аналитичния ти ум, има огромна опасност да затъпееш до невъзвратими крайности, какъвто е неговия клиничен случай.
Бъди здрав, прав и корав ! Вади.
цитирай
49. born - Френд, виж днешните събития !
09.02.2018 11:24
"След двудневен ръст, американският пазар отново рухна.Индексът Dow Jones, отразяващ движението на акциите на промишлените компании падна с повече от 1000 пункта (-4,15%), а индекс S&P 500, формиращ се на базата на показателите на 500 от най- капитализираните компании на САЩ, с повече от 100 пункта (-3,75%). С 4% спадна «високотехнологичния» Nasdaq. С повече от 5% спаднаха акциите на Microsoft, General Electric, Intel."
Давай твоя коментар. Гетювия го зная.
цитирай
50. born - Пропуснах да ти кажа нещо, Френд.
09.02.2018 11:29
Мнението ми относно blackocean е напълно покриващо се с твоето. В този блог пълните идиоти се култивират и обгрижват като джендърите и другите педерасти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4600944
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031