Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2014 19:02 - Казусът
Автор: born Категория: Бизнес   
Прочетен: 1092 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ситуацията с КТБ ще доведе до нови разходи за държавния бюджет, независимо коя хипотеза се реализира - спасяване на банката или ликвидация.

БНБ и Оманският фонд водят разговори за оздравяване на КТБ
22 окт 2014 18:5870

Дупката в КТБ е 4,2 млрд. лв.
22 окт 2014 16:35248


Важното в случая е да се вземе политическо решение кой сценарий би бил по-малко лош за държавата, коментира за БТА икономистът Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в Индъстри Уоч.

Според българското законодателство не може да съществува банка, чиито загуби надхвърлят собствения ѝ капитал, както е в случая с КТБ. При този вариант, ако спешно не се намери инвеститор, който да влее пари, то банката трябва да бъде обявена в несъстоятелност, посочи Богданов.

Другият вариант - спасяването на банката от държавата, е приложим при наличието на две хипотези - когато функционирането на банката е толкова важно за икономиката на страната, че неспасяването ѝ би довело до сериозни икономически последствия или когато спасяването на банката ще излезе по-евтино, отколкото нейната ликвидация, при която трябва да се изплатят всички гарантирани по закон депозити, отбеляза Богданов.

...............

При всички положения обаче разходи за държавния бюджет ще има. В единия случай ще се инвестират държавни средства за спасяване на банката, докато в другия държавните предприятия или административни структури, които са имали депозити над размера на гарантираните влогове, също ще искат помощ от държавата, прогнозира Богданов.

Още за казуса с КТБ четете в Investor.bg

        Мамка му и казуси ! Няма казус без да се бръкне в бюджета. А колко е лесно да се мине без казуси. Стига да има държавна управа, която да потърси отговорност от крадците и да ги застави да върнат парите там, откъдето са ги откраднали.
      Редовите вложители трябва да си получат парите - има си специален фонд към БНБ за подобни случаи. Е , ако имат вложения над гарантираните, естествено е да пият една студена вода. Никой не ги е бил по кратуните да се лакомят за високи лихви по депозитите .    Що се отнася до държавните фирми, които прекарват заплатите на работниците и служителите си през тази банка, пределно ясно е, имайки поглед върху последните 25 години,че ръководителите им са имали някаква файда от тази далавера. Сигурен съм, че тези, които са набутали сметките на фирмите в КТБ са в състояние да възстановят, поне частично, по-голямата част от депозираните фирмени пари, които сега се оказват безследно изчезнали.         Източените от банката пари се оказват неизвестно къде. Никой ни лук ял, ни лук мирисъл. Нали БНБ има специални отдели с високоплатени експерти, чиято работа е да наблюдават да не се получават подобни издънки. Ами тогава прякоотговорните експерти също да се включат във възстановяването на липсващите пари със собствените си спестявания и труд. Както в панделата пандизчиите работят и изкараните от труда им пари отиват за обезщетяване на жертвите на техните престъпления, така е логично и големите експерти, отговорни за безотговорността да поемат възстановяването на откраднатото.     Раздадени били много кредити , които били невъзвращаеми поради потъването им в разнопосочни направления. Колко е лесно да станат възвращаеми - да не влизам в подробности как. Има си начини : и законни и околозаконни.                 НО :
Къде по-хубавичко си е да се бръкне в бюджета, за да се решат проблемите на банката, респективно вложителите. Както се казва - и вълкът сит и агнето цяло. 


Накрая - един просташки поздрав за наглеците от цялата просташка сган от банкери, политици, журналя и техните избиратели !






Тагове:   БСП,   БНБ,   СДС,   ДСБ,   КТБ,   РБ,


Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. dedenze - Ситуацията с КТБ е до болка позната !
27.10.2014 13:55
Става дума за нови кредитни милионери от парите на хората с малката разлика, че това няма да стане директно с парите на дребните вложители в банката до 100000 евро, а с парите на всички българи !? Тук възниква въпроса за санкциите, виновните, размера на присъдите (ако въобще има такива), вината на контрольори и БНБ(персоналната вина), ясен публичен отговор къде и при кого са парите по лошите кредити, ще бъдат ли възстановени и как !? Т.н. банкова тайна при наличие на престъпление, трябва да отпадне !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4600404
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031