Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2012 14:19 - Пак за това "Белене"
Автор: born Категория: Бизнес   
Прочетен: 4671 Коментари: 14 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

            При наличието на исторически опит от близкото минало може да се намери начин за изграждане на АЕЦ „Белене” така, както бяха изградени редица стратегически икономически обекти през 50-те години на миналия век. И то без чуждестранен инвеститор, който после да диктува цената на ел. енергията.

За какво става дума. В момента България безспорно е в тежко икономичско положение благодарение и в резултат на усилията на т.н. политическа класа-тълпа от необразовани, безскрупулни, алчни, корумпирани и безсъвестни личности. Необходими са налични пари за строителството. При наличието на над 30 млрд. лв. депозити в банковата система, стоящи за зор-заман, би било логично след една смислена и ясно формулирана кампания, една голяма част от тези спестявания да бъде налята за изграждането на АЕЦ „Белене” или нещо подобно /ако „Белене” е вече морално остаряла/. Без значение дали технологията е руска,американска или албанска.

Как би могло да стане. Под формата на акционерно финансиране от същите тези спестявания, както и от оборотни средства . Т.е. всеки акционер /примерно около 4 000 000 български граждани/  закупува акции под формата на държавни облигации, като естествено се постави горна граница на максималния брой придобити акции. Ако стойността на АЕЦ е от порядъка на 20 млрд. лв става въпрос за стойност на акция от порядъка на 500 лв..

Какъв е смисълът от подобно инвестиране ?

  1. Централата става акционерно предприятие на българските граждани, управлявано и гарантирано от държавата. 

        2. Акционерите могат да бъдат промотирани след пуска с по-ниски цени на ел.енергията. Паралелно с това в процеса на експлоатацията от печалбата ще бъдат отчислявани сумите, които ще им бъдат връщани на малки траншове.

        3. Цената на ел.енергията няма да зависи от прищевките на чужди или български търгаши.

        4. И  т.н.

            Някой надъхан политически субект е най-вероятно да обвини подобна идея в идеологически /комунистически/ дух. Не мисля, че подобен подход е смислен, защото в икономиката не е необходимо да има политика, а само точни и логични разчети. Както и  взаимна изгода за цялото население.



Тагове:   АЕЦ Белене,


Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. vmir - Хич не е комунистическа идеята, много си е даже добра, ама нали у нас
16.10.2012 14:38
някои полагат необходимите усилия подобни корпорации да бъдат плюти преди още да се появат. А това прави невъзможни дори по-смислени проекти от АЕЦ.
цитирай
2. анонимен - Тая идея на мен ми изглежда много ...
16.10.2012 15:29
Тая идея на мен ми изглежда много разумна, защото е добре централата да си е българска, както и електроразпределението.
цитирай
3. born - Нищо не може да ме убеди, че може да ...
17.10.2012 13:13
Нищо не може да ме убеди,че може да съществува по-мощен инвеститор и кредитополучател от държавата, независимо коя е тя. Както за енергетиката в цялостта й, така и за другите стратегически направления в икономиката на една държава. А що се отнася до ЕРП - няма никакво съмнение, че трябва да са държавни.
цитирай
4. haralanov - БеляНе
17.10.2012 15:03
Дори и една стотинка не бих дал за АЕЦ.
Сигурен съм,че тези които толкова много я искат,няма да се бръкнат в джоба си и да дадат по 500 лв. за една акция.Българинът е такъв.Иска хем да е хубаво,хем евтино,хем ако може да не плаща.Задайте си въпроса.Щом АЕЦ е толкова печелившо предприятие,защо за него не наддаваха инвеститори от Канада,САЩ,Япония,Франция или Германия?Защо?
цитирай
5. анонимен - Хараланов, разбирам те напълно, но ...
17.10.2012 22:09
Хараланов, разбирам те напълно, но става въпрос за енергетиката за нашите деца. Като направим сметка на енергийните ни възможности се оказва, че нямаме някакви особено ценни полезни изкопаеми /въглища, газ и нефт /, нямаме и особети възможности по отношение на водите. Все отнякъде трябва да се произвежда електроенергия, а все още е най-рентабилна ядрената енергия. Ветрови генератори и соларни батерии - видяхме колко стана тока. А що се отнася до българина, то си е е така. Що се отнася до инвеститорите от чужбината-най-малко им вярвам на тях /справка-ЕВН, ЕОН,ЧЕЗ, Лукойл,Митал и прочие чужди и наши търгаши.
цитирай
6. sistemite - Колега Борн, поздравявам те - изключително интересна тема - за анализ......и ....
18.10.2012 11:12
за ...."отваряне на очи", а не - за лакомо отваряне на някои "трибуквени" части от анатомията на човешкото тяло. Защо (не къде да е) в България - това не може да се случи, т.е. подобна идея (логична по замисъл) няма шанс, няма правото на живот. С други думи е практически неосъществима. Всяка идея (знаем) се "облича" в хипотеза - в резултат на предположения. Тази хипотеза, може да има своите логични основания, да е добра, като замисъл, теоретично да е изрядна и да е осъществима, НО в същото време и неосъществима, т.е. реално и практически не приложима. Защо ? Защото във всяка обществено-политическа система, крайни зададени цели на изхода на тези системи се дефинират от разнопосочни интереси. Каквито между впрочем, за съжаление съществуват и то силно акцентирани в този случай. Случаят ( с идеята ти от поста) за емитиране на облигационни инструменти от страна на държавата ни (национален заем) за изграждане на мощност - АЕЦ (по проект Белене). Такива "работи" в други държави са правени, може би и сега да се правят. В България - в минали времена също са правени, но при всички случаи обстоятелствата, конюнктурата и структурата на икономика е била съответствуваща, своеобразна или предпоставена. Отделен въпрос е - дали резултата е бил постигнат, спрямо очакванията за подобен прийом на финансиране на инвестиционен процес. Облигационен вътрешен за държавата заем, с гаранциите на обезпечаване със съответните (държавни) резерви и активи, злато, ценности и пр....? Трябва да има - "гарант"( инструмент на гаранцията) и то - достатъчно надежден ! Хората (народът, гражданите) да "дадат" парите за бъдещ АЕЦ ? Тоест, да станат акционери или други форматирани съдружия на гениалната българска действителност за "орташка" работа, която и кучетата даже отказват да я помиришат, камо ли да я ядат. В тази работа Ние - Българите сме "спецове", даже може и да даваме акъл и на останалия "западнал" свят, макар, че е с далеч по- висок стандарт на живот. Та, спомням си - едно време (в продължение)
цитирай
7. sistemite - ...(в продължението)....
18.10.2012 11:47
Спомням си, едно време - преди много години (и това по повод за очакваната резултатност) от подобни облигационни инициативи, за едни бумажки (ценни книжа), които дълго време се въргаляха на един рафт в килера със различна стоиност и цвят - зелени, кафяви, червени и пр... според номинала им, за които баща ми се "чудеше" какво да ги прави ? Не мога да кажа - по какъв повод са били емитирани, дали дядо ми е знаел повода (също не знам), но определено и за тоалетната не ставаха. Виж за разпалване на огъня в селското огнище - определено свършиха добра работа. От тук си вадя заключението, че като замисъл явно са имали обещаваща цел ( иначе защо ще ги пазят години наред), но след като ги полвахме за разпалване (далеч по-късно, пък) чак сега си давам сметка, че са били "менте" работа, защото ако бяхме отишли да ги "осребрим" според падежа (имаха си падеж) - те вече струваха стотинки. Инфлация ли, други икономически "молци" ли и пр... но нещо ги бе продупчило, т.е. изяло. Явно, периодът не е бил кратък, а по- продължителен, абе какъвто например може да бъде за един АЕЦ - да речем 30 г. по подобен облигационен заем (народен кредит) за възстановяване на вложеното персонално от хората, пък после още 25 год (да речем) кяр в чисто експлоатационен период на една АЕЦ, т.е. общ срок на експлоатация = 55 год. (хайде да го "назорим" на 60 год.). Добре, да продължим по всеобщото признато за добро : "речено - сторено" ! Да видим, кой ще участвува, т.е. кой ще купува емисионни "хартийки", т.е. да става акционер в държавно дружество, за да е държавен АЕЦ-а, нали така ? С други думи : кой и на кого ще държи "юздите" и контрола на подобна структура. Още по-вече, че пари в банките от спестявания на гражданите и то на срочни депозити - "бол" , колкото искаш, даже в размер на 31-33 млрд.лв.. Пари, държани от хората за построяването на АЕЦ (богат народ), а пари за строителство на АЕЦ - държавата няма, щото е бедна държавата ? ( в продължение)
цитирай
8. sistemite - ....(в продължението)....
18.10.2012 12:25
Между другото, сигурно се сещате, че една не-малка част от парите на хората - не стоят да "мухлясват" в банковите сейфове, ами са раздадени под формата на кредити на трети (а, може и на същи лица), щото иначе за какво са банките ? Колко са те ? А-а-а, не знам - банкови тайни и пр....Тези пари, барабар с "кофти" лихви, някои казват, че са непосилни се дължат на банките обратно, но дали всичките ще се върнат в банките ? Кой да ти каже, та това с "лошите кредити", поради влошена икономическа среда (криза световна и наша) е нищо друго, освен опасност банките да се превърнат в собственици на недвижими имоти и да си отворят кантори за продажба на недвижими имоти, освен специфичният им предмет на дейност - покупка и продажба на пари. Разликата, всъщност се състои в това, че се движат едни "хартийки" между гражданите в обръщение, но държавата е гарантирала 100 - те хил. лв. размер на даден депозит. Банките, пък презастраховали се с "яка" лихва, раздавали смело пари - за инициативи на граждани ( в т.ч. фирмите им), къде с ефективни, къде не, обезпечения (ипотеки) за строителства и покупки на много неща, вкл. и по "фикс"-идеи за бизнес начинания и проекти, сигурно са наясно, че в резултат на подобна масовизация, то ръст на "лошите" кредити - ще има. Когато парите са отпуснати, като кредит от банката по "надут" проект (инициатива) за "шкембеджийница", за да има и малко "корупционни" парици - за "този" или "онзи" + малко горница пари и за първото нещо, което всеки "уважаващ" себе си бизнесмен трябва да осигури - т.е. "Мерцедес"-а, с който да бяга и тича по уреждане на документации и пр... за "шкембеджийницата" - то друг край на сагата, освен варианта "лош" кредит за банката - няма. Това са други проблеми, по-странични от основната тематика за АЕЦ-а, но корелативно влияещи и то силно - влияещи ! Та, да се върнем на въпроса : Кой, къде, кога и как, за което ще трябва да поразгледаме една структура, може и да има леки "отклонения", но в обща тенденция (картина) е вярна. (в продъл)
цитирай
9. sistemite - ...( в продължение )....
18.10.2012 13:10
Казваме, т.е. премаме да дадат хората за един дял 500 лв.-номинал, значи да закупят инвестиционен "инструмент" за 500 лв. парчето от бъдеща "баница", което ще наречем общ ефект от реално експлоатирана инвестиция, която пък в нашия случай наричаме АЕЦ - Белене. Да предположим (което е съмнително), че и 33 млрд. лв. на вложители - по депозити в банки, при средна ~ 4 % лихва, носеща доходност, то тези пари ги има. Нищо друго не му остава на народа, освен да прегърне идеята и да действува. Не знаем, колко са депозантите, но знаем пък бр. на депозитните сметки, не знаем и кои са хората стоящи зад тези лични сметки, но можем да се досетим за Човеците ( с главно "Ч"). Да видим : ~ 12 000 000 бр. сметки в които има (на хартия) ~ 33 млрд. лв. В ~ 10 000 000 бр. сметки на вложители има депозити от 100 до 1000 лв. Това практически е групата "на ръба" на битието = 83 % от общия бр. влогови сметки. Групата, обаче държи общо едва 5 млрд. лв. (от 33 млрд.лв.), тоест ~ 15 % от парите. Тези няма да дадат по 500 лв. от сметка, щото това са им пари за "черни дни", с които вкл. се надяват да се борят и с "гадната" инфлация, щото държавата не се бори с нея, а всеки един гледа да се спасява от инфлацията - поединично. Предполага се, че тези които са сложили параф (министерски) в инициираната подписка за АЕЦ - не са от тях, а са от "богатите", щото не може да нямаш пари и да не дадеш за АЕЦ-а, след като умираш от желание да го имаш ? Я, да видим и другата група, т.е. по имотната, в смисъл, че имат сметки с пари от 1000 до 5000 лв. Тази група е от модела "зор за аман", т.е. ~ 880 000 бр. сметки с общо пари ~ 1,7 млрд.лв. (от 33 ), което прави ~ 5 % от общия брой влогови сметки. Тези се характеризират с възклицанието "Я, дадат... я, не дадат", нещо като - ще видим : " Я, камилата - я, камиларя". С други думи групата сметки ( а зад тях стоят вложители) е рискова, непредвидима в "даването", затова следва да я изключим ( по логика), т.е. ако дадат - добре дошло. ( в продължение)
цитирай
10. sistemite - ... ( в продължение ).....
18.10.2012 13:46
Добре дошло, тъй като е форма на презастраховане в реализация на идеята - има и непредвидими, рискови обстоятелства, нали ? И, нека теглим калема да видим - на кои сметки ( т.е. на кои депозанти, граждани и данъкоплатци) можем да се опрем за реализирането на "светлото". Тук, въбще не включвам една огромна група от хора, които нямат влогови сметки, т.е. т.н. социално-слаба, бедна, живееща на социални помощи, безработна и пр.. социална прослойка, която няма такива заделени пари, чиято лична икономика е по почина - "ден за ден" и "без вяра в утрешния ден". Да не говорим и за един друг "разрез" (сечение, проекция) на обществен потенциал, т.зн. грамотност (за работа в днешни, съвременни условия) Защо ли ? Е, как защо : защото за гласоподавателна група от 18 + години нагаре всеки 5-ти е НЕГРАМОТЕН,т.е. извинявам се - греша, неграмотен вкл. до основно образование вкл. Да, обаче нищо не ни пречи тази внушителна група да се произвесе компетентно по въпросите на ядрената (атомна) енергетика, нищо, че Тя (групата) не само, че няма да даде пари за инициативата (строеж), ами и ще подяжда дереджето, вкл. и през целия експлоатационен срок на АЕЦ -а, който казахме, ще е ~ 55-60 години. Няма как - въпрос на натрупване и справедливо разпределение на блага, нали така ? Да се върнем на разчетчето - какво остана като възможности :
Значи, излиза, че ако друснем една яка "пропаганда", нещо като "ПиАр" акция, масовка с всички правила на убеждение,увещаване, молби, изострено настояване, абе, да го наречем - "уйдурма, кандърма.... е защо не и малко "словесен кьотек" (другият е забранен в ЕС), то можем да разчитаме да се "навият" да дадат по 500 лв. от сметка, хора, които имат депозити в оставащите 1 120 000 бр. сметки, т.е. сметки в диапазон от 5000 до над 1 000 000 лв., които са олицетворение на 9 - 10 % от общия брой сметки, на хора ( малка група ),обаче, които държат общо ~ 26 млрд. лв. или 80 % от парите. .. (в продължение)
цитирай
11. sistemite - ... ( в продължение ).....
18.10.2012 14:14
Като се има предвид и дубъл сметките ( че и повече дубъли) от съображения за сигурност, то става ясно, че този 9-10 % от тази малка група сметки, трансформирана във физически лица ( и др. титулярности) става още по- малка, т.е. може би 6-7 % (да приемем, защото грешката не влияе на основната теза съществено). Значи, образно казано "един рейс" хора държат основната маса от спестени пари, вложения в банките, върху които държавата - няма ръка. В исторически план и затова ставаха : революциите, да не си мислите, че са ставали заради философски течения, еволюционни и пр...класови идеи немарксистки и марксистки , те просто са "исторически технологии и алгоритми", но не и причина. Парите са били, са и ще си останат причината за всяка, било то еволюционна или революционна промяна и двигател на всичко що се нарича прогрес, както и регрес и унищожение. Така, че знаем вече кои могат да дадат пари, ама въпросът е дали ще искат ?? А, за да разберем дали ще се "навият" да дават трябва малко да си кажем едни други нещица, които не са много за казване, ама няма като как. Тоест, иде реч за доверието. Кой ще влага нещо в "орташка работа" (народна инициатива), ако няма доверие, ако няма гаранции, че всичко което се е говорило, обещавало и заявявало (даже и написало, като договореност) - ще се изпълнява, както се казва "точ в точ". Защо ? Защото Ние, вече години наред сме едни от най-големите царе в Европа (хайде да не е в света) и разбира се не сме и единствените в Европа (някой друг "комшия" все ще се намери), които да обещаваме, пък като му "дойде" времето да му мислим дали ще го изпълняваме и как да го изпълняваме. Години наред, така е "изтъкан" вътрешно-политическият" ни модел на живот и функциониране, така е "пропит" от това, зад всяко обещание да се крие "поредния кьорфишек" , за които няма страх от контрол и санкция, от отговорност, а вирее единствено презумцията за далавера, корупцийка с цел лично облагодетелствуване ?
цитирай
12. sistemite - ....( в продължение ).....
18.10.2012 14:39
Така, че ще имат ли хората от тази богата прослойка първо - доверието да вложат тези по 500 лв. за всеки дял е първостеренния въпрос, а не второстепенния въпрос - дали ще имат интерес, да го направят.






































цитирай
13. born - Ако трябва да има въобще референ...
18.10.2012 23:22
Ако трябва да има въобще референдум, основният въпрос трябва да бъде паралелно с "да" или "не" на атомната енергия и това : съгласни ли сте да участвувате в подобен проект. Ако резултатът е в рамките на 70 % би могло да се разработи вече по-детайлно как точно да се оформи участието, като се блокират евентуални далавери.
цитирай
14. анонимен - zJwgZagtQEO
05.11.2012 11:48
hyuUMW <a href="http://gdxscqkakojh.com/">gdxscqkakojh</a>, [url=http://ejavemabclqw.com/]ejavemabclqw[/url], [link=http://ptnscritxfjo.com/]ptnscritxfjo[/link], http://fzozvgamcqhs.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4601505
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031